Συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχων των θεσμών θα έχουν απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Στόχος να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός σύγκλισης, ώστε, όπως αναφέρουν ενήμερες πηγές, να μην αποβεί άκαρπο το έκτακτο Brussels Group για την αξιολόγηση ενόψει του Eurogroup  της Παρασκευής.

Ads

Από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αν και η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημείωσε, ωστόσο, πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι το τέταρτο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι τo Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

Ads

Επίσης, προσθέτει ότι κατά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου συμφωνήθηκε οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες τους, επικεντρωνόμενοι στα κύρια ζητήματα που παραμένουν ανοικτά με σκοπό να φθάσουν σε συμφωνία για το πακέτο πολιτικών σύντομα.

Οι συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες αναμένεται να επικεντρωθούν στο συνταξιοδοτικό και τις περικοπές στην προσωπική διαφορά που ζητάει το ΔΝΤ για το 2019.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, απώτερος στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) σε δεύτερη φάση και ενός συνολικού ντιλ εντός του Απριλίου. Ομως, κοινοτικοί αξιωματούχοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ανωτέρω χρονοδιάγραμμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε σε δημοσιογράφους σήμερα στις Βρυξέλλες ότι είναι ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται θαύματα κατά τις συνομιλίες των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να συμφωνηθεί από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως είναι δυνατή μια τεχνική συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως μια συμφωνία στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν είναι μόνο δυνατή, αλλά και απαραίτητη για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια καθυστέρηση», υπογράμμισε.

Η Αθήνα οδεύει προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της για φέτος και για το 2018, οπότε και θα τερματισθεί το πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες, οι οποίες πρέπει να αναγνωρισθούν. Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα πέτυχε πέρυσι ένα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο απ’ αυτό που απαιτούσαν οι δανειστές, οι οποίοι είχαν θέσει στόχο 0,5% για το 2016.

Οι συναντήσεις σε επίπεδο Brussels Group είναι αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους ξένους αξιωματούχους όπως οι Λαγκάρντ, Γκάμπριελ και Μοσκοβισί εκτός των άλλων.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η παράταση της αξιολόγησης οφείλεται στις διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου για τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Οι διαφορές έγιναν ορατές χθες με την τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ που τόνισε πως δεν συμφωνεί με τον κ. Σοιμπλε για το χρέος.

Πάντως, πηγές των θεσμών, αν και αναγνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας στο θέμα του ελληνικού χρέους, δείχνουν προς την Αθήνα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.