Επτακόσιες εξήντα οκτώ χιλιάδες και εννέα δημόσιοι υπάλληλοι απογράφηκαν, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, για την απογραφή των οποίων δε δόθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί 1,5 – 2 ακόμη και 2,5 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.» ανακοίνωσε από την πλευρά της η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΕΔΥ).

Ads

Ηλικιακά, σύμφωνα με την απογραφή, μικρότεροι των 20 ετών είναι 4.174 δημόσιοι υπάλληλοι, από 20 ως 30 χρόνων είναι 86.246, από 30 ως 40 φτάνουν τους 205.277, από 40 ως 50 καταμετρήθηκαν 258.280 εργαζόμενοι, από 50 ως 60 ετών 168.958, ενώ άνω των 60 ετών εγγράφηκαν στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών 43.743.

Ως μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί εγγράφηκαν 625.738 άνθρωποι, δηλαδή ποσοστό 82% του συνολικού αριθμού. Επίσης, 53.833 εργαζόμενοι (7%) καταχώρησαν το ΑΦΜ τους ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ενώ ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δηλώθηκαν 44.811 (6%). Ακόμη, ως συμβασιούχοι έργου εγγράφηκαν 14.345 (2%), αιρετοί δήλωσαν 12.609 (2%), επι θητεία 7.495 (1%) ενώ οι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι έφτασαν τους 4.614 (1%). Ως μετακλητοί καταχωρήθηκαν στην απογραφή 1.175, με έμμισθη εντολή 1.003, ως μέλη διοικητικών συμβουλίων 493 ενώ ως πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διοικητές και υποδιοικητές οργανισμών 380.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε
ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για την ολοκλήρωση της ενιαίας αρχής πληρωμών που θα αρχίσει πιλοτικά τον Οκτώβριο, παράλληλα με το ισχύον σύστημα. Από το 2011 θα πληρώνονται όλοι από την ενιαία αρχή πληρωμών. Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ακόμα ότι από τους ελεγκτές της τρόικας δεν τέθηκε θέμα κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο. Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «όπου χρειαστεί και με βάση την αξιολόγηση των στοιχείων θα γίνουν συγχωνεύσεις και μετακινήσεις προσωπικού». Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι με την απογραφή θα υπάρχει εικόνα για την ακριβή μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων σ’ ένα καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Μετά την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών στοιχείων, η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής:

Ads

«Οι αριθμοί διαψεύδουν μια συστηματική και χρόνια παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας με τα περί 1,5 – 2 ακόμη και 2,5 εκατ. Δημοσίων Υπαλλήλων. Αποδεικνύεται ότι τόσο σε αριθμό όσο και σε μισθολογική δαπάνη είμαστε κάτω από το Μ.Ο. της Ε.Ε. Είναι ώρα από την προπαγάνδα να έρθουμε στην ουσία. Συγκεκριμένα:

  • Στον τερματισμό της πολιτικής απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησής τους. Δηλαδή της εμπορευματοποίησης των δημοσίων και κοινωνικών αγαθών και την επιβάρυνση των πολιτών με δυσβάσταχτο κόστος για τα μείζονα και αναγκαία για αξιοπρεπή διαβίωση.
  • Στη δημοκρατική αναδιοργάνωση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ξερίζωμα των λογικών περί κράτους – λάφυρου, του εκάστοτε νικητή των εκλογών.
  • Στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, εκσυγχρονισμό μέσων και διαρκή εκπαίδευση, ανανέωση δυναμικού και δυνατοτήτων, αξιοκρατία.
  • Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με σαφείς προτάσεις, συγκεκριμένες θέσεις και διεκδικήσεις, σταθερά επιδιώκει την αύξηση της κοινωνικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών, τον απεγκλωβισμό από οποιαδήποτε λειτουργία ή διαδικασία που βρίσκεται στο πλέγμα ιδιωτικών, παρασιτικών ή αδιαφανών, πρακτικών ενός φθαρμένου και σε κρίση συστήματος.

»