Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης συγκάλεσε για τις 21 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Αντικείμενο της συνόδου είναι η κρίση χρέους και η βοήθεια προς την Ελλάδα. Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις και έντονες διαφωνίες της Γερμανίας, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται, νωρίτερα σήμερα, επιφυλακτική,με το επιχείρημα ότι μία τέτοια σύνοδος θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν επρόκειτο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.

Ads

«Αποφάσισα να συγκαλέσω σύνοδο των ηγετών των χωρών-μελών της ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, στις 12:00 στις Βρυξέλλες (13:00 ώρα Ελλάδας)», αναφέρει ο Ρομπάι στην ιστοσελίδα του στο Twitter. Όπως σημειώνει, στην ατζέντα των συνομιλιών θα τεθούν «η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος».

Νωρίτερα, η Γερμανία, δια του κυβερνητικού τους εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ επέμεινε πως η χώρα του «είναι αντίθετη με μία πάση θυσία σύγκληση μίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής τις επόμενες ημέρες, καθώς το Βερολίνο θεωρεί ότι μία τέτοια σύνοδος θα ήταν δικαιολογημένη μόνο εάν επρόκειτο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα».

Μία σύνοδος θα διεξαχθεί μόνο «εάν έχει νόημα και εάν είναι αναγκαία», δηλαδή όταν οι χώρες της ευρωζώνης θα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο στήριξης της Αθήνας, τόνισε ο Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας πως η καγκελάριος Μέρκελ είναι επιφυλακτική στη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την ανακοίνωση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Ads

Μετά την ανακοίνωση της σύγκλισης της Συνόδου, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης σχολίασε πως «η γερμανική κυβέρνηση υποθέτει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι συγκάλεσε την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για την επόμενη Πέμπτη επειδή θεωρεί ότι μέχρι τότε θα έχει συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Άγκελα Μέρκελ θα παραβρεθεί στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου. Τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω πιέσεων για τη σύγκληση συνόδου ακόμη και σήμερα, η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο αν δεν βρεθεί πρώτα κάποια συμφωνία.