Με συνέντευξη-μονόλογο στη ΝΕΡΙΤ ξεκίνησε ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα ο Αντώνης Σαμαράς. Αποδεχόμενος στην πραγματικότητα ότι δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος την Δευτέρα ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά κόμματα την περίπτωση να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πιστωτικό γεγονός και Grexit. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε τόσο από το Σταύρο Δήμα όσο και από στελέχη του κόμματος του, αποδεχόμενος την περίπτωση να εκλεγεί πρόεδρος και με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Ads

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια τη συνέντευης πως κανένας δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Ο κόσμος δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Θέλει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Κάνω τα πάντα, για να γίνει αυτό», είπε και κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για «ανόητα νταηλίκια και σχεδιασμούς».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνολογικοί τυχοδιωκτισμοί από τον πρωθυπουργό
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Ads

«Άρνηση εκλογής του Προέδρου σημαίνει πολιτικός εκβιασμός και συμπόρευση με το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου», επισήμανε ο Αντ. Σαμαράς, επαναφέροντας το δίλημμα που είχε θέσει μετά το τέλος της β’ ψηφοφορίας προς τους βουλευτές, ότι «η ευθύνη των εκλογών θα βαρύνει αυτούς που θα καταψηφίσουν τον Πρόεδρο. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε».

Μάλιστα, χαρακτήρισε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προαπαιτούμενο για την αναθεώρηση του Συντάγματος: «Εάν δεν εκλεγεί ο Πρόεδρος, ούτε σε επτά χρόνια δεν θα κάνουμε συνταγματική αναθεώρηση», είπε, προσθέτοντας ότι είναι ανοικτός σε συναινέσεις και σε συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων στην κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι μπορούν να προγραμματιστούν εκλογές έως και τα τέλη του 2015, «αλλά να έχουμε τελειώσει με το θέμα του Προέδρου».

«Δεν μπορώ να ανεχτώ μια αυτοπαραίτηση της κυβέρνησης. Ή πάμε σε καθαρές λύσεις ή θα τελειώσουμε με τις άμεσες εκλογές», τόνισε.

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα • Έμμεσες αναφορές στις υποθέσεις περί χρηματισμού

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο κατήφορος του Τσίπρα δεν έχει τέλος. Έπεσαν οι μάσκες. Ο Τσίπρας ήταν εκείνος που παλαιότερα είχε απειλήσει όποιον βουλευτή θα ψήφιζε Πρόεδρο της Δημοκρατίας». 

Μάλιστα, έκανε αναφορές τόσο στην υπόθεση Ξουλίδου όσο και στην υπόθεση Χαϊκάλη αλλά και στις αναφορές Βουδούρη και Παραστατίδη περί αργυρώνητων βουλευτών, αποφεύγοντας όμως να ονοματίσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Μάλιστα, ως προς τις αναφορές των δύο βουλευτών, εξήρε τον ρόλο του Μανώλη Γλέζου, αντιπαραβάλλοντας τη στάση του στο θέμα ως προς την αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα, «ο οποίος», όπως είπε, «έσπευσε να συγχαρεί τον Χαϊκάλη».

«Όλα αυτά είναι μια σκευωρία πολιτικών εκβιασμών, βούρκος, λάσπη και συκοφαντίες χωρίς ίχνος αλήθειας», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε: «Δηλητηρίασαν την προεδρική εκλογή μόνο και μόνο, για να σύρουν την χώρα σε εκλογές».

Για τον ρόλο της Χρυσής Αυγής στην γ’ ψηφοφορία

Εξάλλου, σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι θα γίνει εάν οι βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» υπερψηφίσουν στην τρίτη ψηφοφορία τη Δευτέρα την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα, ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε με νόημα: «Αν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προβοκάρουν την προεδρική εκλογή, τότε αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να ψηφίσουν οι υπόλοιποι βουλευτές το Σταύρο Δήμα και να μην αφήσουν τους Χρυσαυγίτες να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων».

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επανέφερε, με έμμεσο τρόπο, τη «θεωρία των δύο άκρων», εξισώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή και λέγοντας πως «μεταξύ τους, άλλωστε, γίνεται συμψηφισμός των αρνητικών ψήφων».

Για τη στάση των δανειστών και της Ευρώπης

Επιπρόσθετα, ο Αντ. Σαμαράς απάντησε και στα σενάρια  περί Grexit, που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα για την χώρα μας, με ορατό το ενδεχόμενο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, στρέφοντας και πάλι τα βέλη του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι Ευρωπαίοι όσο ακούν το ΣΥΡΙΖΑ, τοσο φρίττουν με την επιχειρηματολογία του. Εδώ ακόμα και μεγάλες χώρες φοβούνται για υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Και εδώ στην Ελλάδα κάποιοι λένε τα δικά τους», δήλωσε.

Υπογράμμισε δε πως «όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του πιστωτικού γεγονότος. Ακόμη και το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ένα πιστωτικό γεγονός από μόνο του. Η άρνηση πληρωμής των τόκων του ελληνικού χρέους είναι πιστωτικό γεγονός. Ποιους πάνε να κοροϊδέψουν;».

Και συνέχισε την κριτική προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Για ποια αλλαγή συσχετισμών μιλάει ή καλύτερα ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Η Λιμπερασιόν είπε πως αν φύγει η τρόικα από την χώρα, η Ελλάδα θα αρχίσει πάλι τις σπατάλες. Πού ποντάρουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Στον Μπέπε Γκρίλο, ή στο γερμανικό Die Linke, το οποίο δεν ψήφισε υπέρ της χρηματοδότησης της Ελλάδας;».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο ενδεχόμενο να μην εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας τη Δευτέρα και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Εάν γίνουν εκλογές θα τις κερδίσουμε, το αισθάνομαι. Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται στο ελάχιστο. Σημασία, όμως, έχει τι θα πει ο πολίτης μπροστά στην κάλπη. Και έχει καταλάβει τώρα τι γίνεται και δεν πρόκειται να δεχθεί να γυρίσει χρόνια πίσω», εκτίμησε ο Αντ. Σαμαράς.

Και πρόσθεσε: «Παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλων να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο ήρεμο λιμάνι. Δεν μπορεί ο Τσιπρας να θέλει να το σπρώξει και πάλι στα ανοιχτά χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο και χωρίς πληρωμα. Η υπόθεση δεν είναι το κόμμα, αλλά τι βολεύει την πατρίδα. Το θέμα είναι να μη γίνουν τώρα εκλογές».