Με καταθέσεις μαρτύρων ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της υπόθεσης της Ηριάννας και του Περικλή. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 10 Μαΐου.

Ads

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, με τις καταθέσεις των γονέων της Ηριάννας και του Περικλή, αλλά και του αστυνομικού Γεώργιου Γουλιαμπάκη, παρουσία πλήθους αλληλέγγυων.

Πριν την προσέλευση των κατηγορουμένων ο πρόεδρος επισήμανε ότι «Το DNA δεν αρκεί από μόνο του. Δεν το απαξιώνουμε αλλά δεν αρκεί».

Οι συνήγοροι ζήτησαν να εντοπιστεί και να κλητευθεί ως μάρτυρας ο εξαφανισμένος πληροφοριοδότης της αστυνομίας, που φέρεται να είχε βρει τα επίμαχα όπλα στην Πανεπιστημιούπολη. 

Ads

Κατά την κατάθεσή τους οι γονείς των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στην οργάνωση.

«Το παιδί μου σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο» είπε η μητέρα του Περικλή, υποστηρίζοντας ότι αμέσως μόλις συνελήφθη ο φίλος του Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (σ.σ. ο οποίος αθωώθηκε) ο ίδιος πήγε στον ανακριτή δηλώνοντας ότι θέλει να καταθέσει υπέρ του.

«Τι να πω για τους στόχους και τα όνειρα της Ηριάννας; Ήθελε να σπουδάσει, τελειώσε το μεταπτυχιακό της και πήγαινε για το διδακτορικό. Ήταν σοκ για μας και άδικο για την ίδια. Βοηθούσε τους πάντες. Δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σχέση με όσα την κατηγορούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αστυνομικός Γεώργιος Γουλιαμπάκης είπε απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης: «Ένας κύριος μας είπε για τα πράγματα που είχε βρει στου Ζωγράφου, στην Πανεπιστημιούπολη. Ήταν σε ένα κιβώτιο και σε μια σακούλα… βρήκαμε σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων».

Ο αστυνομικός παραδέχτηκε ότι «ο περιβόητος μάρτυρας δεν πήγε αμέσως να καταγγείλει ότι βρήκε τα όπλα, τα οποία μάλιστα είχε μετακινήσει και ο ίδιος», ενώ σε άλλο σημείο απάντησε «δεν θυμάμαι πόσες φορές πήγαμε στην πανεπιστημιούπολη, ήταν η εποχή με τα μεγάλα μνημόνια… ξέρετε τι δουλειά είχαμε τότε;» για να καταλήξει «Μπορεί να έγιναν και λάθη». Εντύπωση προκάλεσε και η επισήμανση του μάρτυρα αστυνομικού ότι τα όπλα ήταν δέκα ημέρες στην ασφάλεια χωρίς επιτήρηση, ενώ δεν του ζητήθηκε ποτέ δείγμα dna, εάν και είχε έρθει σε επαφή με τα όπλα.

Σύντροφος Ηριάννας: Αδιανόητο να κατηγορείται 

Κατά τη διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας και ο σύντροφος της Ηριάννας, Κωνσταντίνος, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο να κατηγορείται η Ηριάννα για συμμετοχή στη ΣΠΦ.

«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε μάλιστα, αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιάφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων απο τους Πυρήνες της Φωτιάς. Και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα», είπε ο Κωνσταντίνος. 

Η 29χρονη διδακτορική υποψήφια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο 34χρονος πτυχιούχος Γεωπονικής, που είναι κρατούμενοι από τον περασμένο Ιούνιο -καθώς δεν έχει δοθεί αναστολή στην εκτέλεση των ποινών τους- βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών για την έφεση τους και ενώ ήδη πολλοί νομικοί έχουν διατυπώσει έντονους προβληματισμούς τόσο για τα στοιχεία βάση των οποίων οι δύο νέοι καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό όσο και για την άρνηση της δικαιοσύνης να επιτρέψει την έξοδο τους από την φυλακή.

Η Ηριάννα, που από την πρώτη στιγμή αρνείται κάθε σχέση της με την «ΣΠΦ», βρέθηκε στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 μετά από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή, όπου κοιμόταν και η ίδια.