«Φανταστείτε μια εταιρία που μετατρέπει την επιχειρηματική σας ιδέα σε μια ιδανική επιχείρηση».
 

Ads

Υπάρχει μία, που «μεταμορφώνει» επιχειρηματικά πλάνα και ιδέες σε κάτι απτό και πραγματικό και αυτή της η αποστολή, έχει κάνει τα τελευταία 19 χρόνια την ίδια μία από τις πιο επιτυχημένες συμβουλευτικές εταιρίες (αν μπορεί να αποδοθεί ο ορισμός του με μία λέξη) παγκοσμίως. Ο λόγος για το Stirixis Group και το πρόσωπο πίσω από αυτήν, τον κο Αλέξανδρο Αθανασούλα, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

Ξεκίνησε το 1996 ως αμιγώς κατασκευαστική εταιρία και, υπό συνθήκες όχι και τόσο ευνοϊκές, το 2008 αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να αφιερωθεί στον κόσμο των υπηρεσιών του business management για να φτάσει σήμερα να μετράει πάνω από 500 έργα στο ενεργητικό της, σε 22 χώρες ανά τον κόσμο σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, ενώ διαθέτει γραφεία στην Αθήνα, το Λονδίνο και το Βουκουρέστι.

image

Ads

image

Δικαίως θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι είναι η πρώτη στον τομέα της στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Η Stirixis είναι η διεθνώς βραβευμένη εταιρία που ορίζει την επιχειρησιακή στρατηγική, σχεδιάζει, αναπτύσσει και διαχειρίζεται concepts στους τομείς του retail, τουρισμού, εστίασης και εργασιακών χώρων.

«Στην αρχή όταν η Stirixis αναλάμβανε μόνο κατασκευές, τα σχέδια που μας έφερναν  δεν ήταν επιπέδου και οι συνθήκες ακατάλληλες γι’ αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Έτσι το 2008 ενσωματώσαμε το σχεδιαστικό τμήμα στην εταιρία μας, κλείνοντας παράλληλα τον κύκλο των κατασκευών. Μπαίνοντας βαθιά στον κόσμο των επαγγελματικών χώρων ανακαλύψαμε ότι αυτό που ο πελάτης τελικά θέλει δεν είναι ένας ωραίος αρχιτεκτονικά χώρος, αλλά ένας χώρος ο οποίος πραγματικά πουλάει».

image

image
 
Ιστορία
 
Το 1999 ο κος Αθανασούλας και η ομάδα του δημιούργησε για πρώτη φορά τμήμα αφιερωμένο στη δημιουργία ολιστικών concepts, που αφορούσε, πέρα από την αρχιτεκτονική, το customer experience, που ήταν ένα άγνωστο τοπίο τότε στη χώρα, το branding, τη γραφιστική μελέτη του χώρου, τη σήμανση, το layout, το φωτισμό… «Ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που ασχοληθήκαμε με αυτούς τους τομείς και το στήσιμο μιας επιχείρησης από το μηδέν», μας λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stirixis. «Αναλαμβάναμε και διεκπεραιώναμε concepts, ορίζοντας ακόμα και το άρωμα του χώρου,  τη λειτουργία του προσωπικού και το service, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική απόδοση του πελάτη».
 
«Αποτέλεσμα διαφόρων συγκυριών και εν μέρει και τύχης, στα 20 χρόνια ζωής της Stirixis καταφέραμε να έχουμε πολλές διαφορετικές προσλαμβάνουσες, μία πολυπλοκότητα στις ομάδες μας, γεγονός που μας βοήθησε να μάθουμε και να εξελιχθούμε. Ο πυρήνας της αποτελείται από  μία μικρή ομάδα των 8 ατόμων, που διαχειρίζεται την ανάπτυξη και την καθημερινότητα της εταιρίας, το management των έργων. Ένας δεύτερος ομόκεντρος κύκλος είναι οι εξωτερικοί μας συνεργάτες με τους οποίους έχουμε πολύ συχνή συνεργασία, και ένας τρίτος κύκλος είναι οι πιο «περιστασιακοί» συνεργάτες, είτε λόγω γεωγραφικής ανάγκης, είτε «ποικιλομορφίας» και ιδιαιτερότητας των projects που αναλαμβάνουμε κάθε φορά (από μουσεία, κοσμηματοπωλεία, καφετέριες, μέχρι ξενοδοχεία, σπίτια κ.α). Έτσι έχουμε καταφέρει να είμαστε αρκετά ευέλικτοι και να μπορούμε να επιβιώνουμε ακόμα σε καταστάσεις όπως η σημερινή, εν μέσω ορυμαγδού».

image
 
«Για να μου απονεμηθεί το βραβείο του «Best CEO in the Retail Property Development Industry 2015» από το διεθνές περιοδικό European CEO πέρασα από 3-4 συνεντεύξεις, όπου τους έκανε εντύπωση που μια μικρή εταιρία, σαν τη δική μας, έχει παρουσία και έργα σε τόσο μεγάλο γεωγραφικό πλάτος. Ο τρόπος που έχουμε φτιάξει την εταιρία από πλευράς δομής και λειτουργίας είναι πάρα πολύ πρωτοποριακός, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε έργα ανά τον κόσμο, χωρίς να έχουμε απαραίτητα γραφεία ή σταθερή παρουσία στην κάθε χώρα».
 
Τρεις ήταν οι λόγοι που το Stirixis Group σταμάτησε να ασχολείται με την κατασκευή. Ο ένας ήταν γιατί ήθελαν να «ανοιχτούν» στο εξωτερικό και η κατασκευή είναι ένα κομμάτι local (τοπικό), έχει να κάνει με άδειες, ασφαλίσεις, συνεργεία, συντήρηση, «όλο αυτό το κομμάτι δεν μπορείς να το διαχειριστείς σε πολλές χώρες, σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος. Αυτή τη στιγμή έχουμε επισφραγίσει δουλειές σε 22 χώρες».
 
Ο δεύτερος λόγος ήταν γιατί η κατασκευή αποτελεί μεγάλο κομμάτι της χρηματοροής της επένδυσης και, «ο πελάτης σε αυτές τις περιπτώσεις σε αισθάνεται απέναντί του, ενώ εμείς είμαστε πάντα δίπλα του».
 
Ο τρίτος λόγος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Stirixis, ήταν το γεγονός ότι ήδη από το 2008, ενώ δεν είχαν προβλέψει την κρίση, οι πληρωμές καθυστερούσαν και οι μεταχρονολογημένες επιταγές είχαν αρχίσει να αυξάνονται δραματικά. 

image

image
 
«Αρχίσαμε να κάνουμε μία πολύ καλή δουλειά στο εξωτερικό μέσω ευχαριστημένων πελατών, μέσω συστάσεων, μέσω πολυεθνικών, με τη συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις, διαφόρων προωθητικών ενεργειών από την πλευρά μας και σήμερα η δουλειά μας είναι ουσιαστικά να δημιουργούμε, να διαχειριζόμαστε και να εξελίσσουμε concepts με σκοπό την μέγιστη απόδοση της επένδυσης τους».
 
Γιατί Stirixis;
 
 Η κύρια διαφοροποίηση του Stirixis Group από αντίστοιχες εταιρίες,  είναι ότι τους ενδιαφέρει η οικονομική απόδοση του πελάτη που αναλαμβάνουν και ενώ για τους περισσότερους υπηρεσίες, όπως το branding ή η αρχιτεκτονική αποτελούν απώτερο στόχο, για τους ίδιους είναι απλά εργαλεία. «Όταν συμφωνείς σε μια στρατηγική, πρέπει να εξασφαλίσεις ότι όλα τα κομμάτια που μετατρέπουν τη στρατηγική αυτή σε τακτικές ενέργειες, είναι ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική αυτή».
 
Στην καρδιά της λοιπόν, η Stirixis είναι συμβουλευτική εταιρία, αλλά δεν είναι η συμβουλευτική με τη συνήθη έννοια, όπου παραδίδεις ένα report και φεύγεις. «Εμείς παραδίδουμε το τελικό προϊόν, είμαστε από την αρχή από πάνω και κάνουμε τα πράγματα να συμβούν «we make things happen».
 
«Η κρίση μας έχει επηρεάσει αλλά έχουμε το καλό ότι υπάρχουν μεγάλες εταιρίες που μας εμπιστεύονται, κυρίως πολυεθνικές, επειδή ακριβώς έχουν την ασφάλεια του εξωτερικού, συνεχίζουν τις επενδύσεις τους, ενώ ο Έλληνας επιχειρηματίας φοβάται περισσότερο, μία πολυεθνική που έχει παρουσία στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες 50 χώρες, δεν έχει τα ίδια προβλήματα, τα μεγέθη δεν είναι τα ίδια.

image
 
Δεσμευόμαστε να κάνουμε τις επιχειρήσεις και τα concepts κερδοφόρα και αποδοτικά και σε αυτό το “ταξίδι” χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που υπάρχουν».
Η Microsoft της Αμερικής μας είχε κάνει μάλιστα πριν 2 χρόνια ένα case study  για το πώς χρησιμοποιούμε τα συστήματα της για να δημιουργούμε και να διαλύουμε ομάδες έργων σε διαφορετικές περιοχές».
 
Όταν τον ρωτήσαμε ποια δουλειά του Stirixis Group ξεχωρίζει μας ανέφερε ότι μία πολύ ευχάριστη εμπειρία ήταν η τελευταία τους δουλειά, το relocation της Playmobil, ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεματικά πάρκα στην Ελλάδα, ένα έργο κοντά τα 2000τ.μ. «Αναλάβαμε τα γραφεία, τον παιδότοπο, το καφέ, το retail, το assessment (αξιολόγηση) των κτιρίων και το ευχαριστηθήκαμε μέσα από μια εξαίρετη συνεργασία με τους πελάτες . Ένα πολύ ωραίο έργο επίσης ήταν τα γραφεία της Coca Cola στην Ελβετία, ενώ για τα γραφεία της Coca Cola στην Αθήνα Για τα γραφεία τους στην Ελβετία πήραμε το βραβείο για το καλύτερο εσωτερικό γραφείου στην Ελβετία το 2014. Η συνεργασία στη Σκανδιναβία με την παρουσία της Barbie στα Toys R Us, στη Σαουδική Αραβία όπου έχουμε αναλάβει μια αλυσίδα με κλινικές
διαίτης, αλλά και μία αλυσίδα καφέ και μία αλυσίδα εστίασης.

image
 
«Εδώ το ελληνικό πλαίσιο δεν βοηθάει, ο τρόπος που δουλεύουμε στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετικός, η κάθε χώρα και κουλτούρα έχει διαφορετικό τρόπο εργασίας. Το Stirixis Group έχει υλοποιήσει επιχειρηματικά concepts από τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Ρωσία και από τη Νιγηρία μέχρι την Αυστρία. Στην Ελλάδα όλα είναι στον αέρα, μία αναρχία πλήρης».

image

image
 
Τα έργα που αναλαμβάνει το Stirixis Group είναι κατά μέσο όρο περισσότερα στην Ελλάδα, αλλά σε τζίρο και μέγεθος υπερτερούν αυτά του εξωτερικού.
Μιλώντας για τα μελλοντικά τους σχέδια, μας είπαν ότι θέλουν να κάνουν μεγάλα και συνολικά projects σε Ελλάδα και εξωτερικό, «στην Ελλάδα στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που θέλουν να πάνε μπροστά οργανωμένα, προφανώς δεν θα αφήσουμε τη χώρα, εδώ είναι η βάση μας».
 
Το European CEO Awards απένειμε στη Stirixis τον προηγούμενο μήνα το διπλό βραβείο, Best Interior Designer 2015 για τα concepts της και το Best CEO in the Retail Property Development Industry 2015 στον κο Αλέξανδρο Αθανασούλα γράφοντας για τη Stirixis: «Με εξαιρετική ματιά και εμπειρία στο σχεδιασμό και τη ολιστική αντιμετώπιση εμπορικών χώρων, η Stirixis οδηγεί τον τομέα της με πολυάριθμα έργα».
 
Stirixis Exclusive
 
«Πιστεύουμε στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, γι’ αυτό δημιουργούμε αποκλειστικούς χώρους για τους πελάτες μας».
 
Το Stirixis Exclusive είναι το «αδερφάκι» της Stirixis Group , το οποίο ειδικεύεται στη δημιουργία μοναδικών χώρων, στα πλαίσια του design, αλλά και της λειτουργικότητας. Το Exclusive έχε να κάνει μόνο με ιδιωτικές κατοικίες, βίλες, εξοχικά, κλπ. Μελετώντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων, η Stirixis Exclusive δημιουργεί υψηλής ποιότητας περιβάλλοντα, χρησιμοποιώντας για όχημα το όραμα του πελάτη, διασφαλίζοντας την υλοποίηση του έργου που αναλαμβάνουν κάθε φορά.
 
Η ομάδα αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους, όπως αρχιτέκτονες, project managers, μηχανικούς, διακοσμητές εσωτερικού χώρου και σχεδιαστές. «Διαμορφώνουμε ομάδες για κάθε project, οι οποίες αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις προκλήσεις και πετυχαίνουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».
 
Διεθνής αναγνώριση και βραβεία
 
Αναλυτικά τα βραβεία που έχει λάβει το Stirixis Group τα τελευταία 3 χρόνια είναι: 
 

  • Best Interior Designer 2015 από το European CEO magazine Awards

  • Best CEO in the Retail Property Development Industry 2015 για τον Αλέξανδρο Αθανασούλα

  • Highly Commended Retail Interior 2015, Greece από τα International Property Awards (IPA) για το νέο concept που φτιάξαμε για τα καταστήματα λιανικής του Καυκά

  • Best European Award 2013 από το IPA για τα γραφεία της Coca-Cola Hellenic στην Αθήνα 

  • Best Interior Designer 2014 award in the European CEO Awards 2014

  • Best Office Interior 2014, Switzerland από το IPA για τα νέα γραφεία της Coca-Cola Hellenic στην Ελβετία

  • Best Apartment Interior 2014, Greece από το IPA για μια κατοικία υψηλών προδιαγραφών μέσω του Stirixis Exclusive

  • Highly Commended Mixed-use Interior 2014, Greece από το IPA για τις εγκαταστάσεις του The TOC

  • Highly Commended Office Interior 2014, Greece από το IPA για τα δικά μας γραφεία