Η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέκλεισε σήμερα κάθε περίπτωση μιας οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας από τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Μαδρίτη με δημοσιογράφους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας.

Ads

Ο Ισπανός υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ότι υπάρχει ανάγκη οικονομικού συντονισμού στην ΕΕ. «Αλλά υπάρχει ένα όριο, που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πέραν αυτού, σε κάποια οικονομική διάσωση χώρας με οικονομικό πρόβλημα», τόνισε.

Ακόμα, απέκλεισε την χαλάρωση του κανόνα αυτού, ένα θέμα που αποτελεί ζήτημα για τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ, που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα. «Κάθε χώρα έχει την ευθύνη του δικού της προϋπολογισμού», τόνισε και επισήμανε ότι «κάθε χώρα πρέπει να διαχειρίζεται τους δημοσιονομικούς κινδύνους».

Σημειώνεται ότι και η προεδρεύουσα της ΕΕ, Ισπανία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τόσα που ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε ομιλία του στις 30 Δεκεμβρίου ότι η χώρα θα ακολουθήσει από το νέο έτος ένα σχέδιο αυστηρής λιτότητας.

Ads

Στο μεταξύ, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση για την Ελλάδα ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν την Ελλάδα, υποδεικνύοντας το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης της οικονομίας. Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι αυτό το τεστ στήριξης προς ένα κράτος μέλος θα στεφθεί με επιτυχία ενώ είπε ακόμη ότι η οικονομική κρίση απέδειξε πως απαιτείται περισσότερος οικονομικός συντονισμός και “περισσότερη οικονομική ένωση” με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των 27 εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραμείνει ισχυρή και με ευημερία.