Υπέρ της επαναφοράς του δικαίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της αναγνώρισης του θεσμικού ρόλου των κοινωνικών εταίρων, τάχθηκε η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, κατά τη διάρκεια 30λεπτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την Ελληνίδα ομόλογο της, Έφη Αχτσιόγλου.

Ads

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η εν εξελίξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, στο σκέλος που αφορά της εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.

Η Αντρέα Νάλες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξέφρασε την υποστήριξή της στην πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για διαμόρφωση των μισθών μέσα από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα σημείωσε πως οι κλαδικές συμβάσεις πρέπει να υπερισχύουν των επιχειρησιακών, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Ads

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου επεσήμανε πως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε πως η αρνητική στάση του ΔΝΤ αποτελεί τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε στην κ. Νάλες ότι υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται: Το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ.