Μετά τις έντονες επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε απερίφραστα τις «επίμονες παράνομες ενέργειες» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρεμβάσεις υπήρξαν και από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Στην αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στις 3 Απριλίου, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ρώσο ηγέτη για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο τελευταίος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, ο Β. Πούτιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο και τόνισε πως η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Ads

Τραμπ: Είμαστε μαζί σας

Στη σημασία της εθνικής επετείου για την ελληνική ανεξαρτησία αλλά και στις κοινές αξίες που διέπουν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της ετήσιας δεξίωσης που παρέθεσε την Πέμπτη το απόγευμα στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Όπως οι πρόγονοί μας, έτσι και εμείς θα αντλήσουμε δύναμη και από τους δεσμούς της ιστορίας και του πολιτισμού που ενώνουν τις χώρες μας και διαμορφώνουν το πεπρωμένο μας. Και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στις αξίες και τις αρχές που καθορίζουν το ποιοι είμαστε. Και είμαστε ενωμένοι στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σήμερα και για πάντα».

Ο ηγέτης των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως τη «γενέτειρα της δημοκρατίας και του Δυτικού Πολιτισμού», υποστηρίζοντας πως οι κοινές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες ενέπνευσαν τους πολίτες σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου να αναλάβουν δράση και να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Παντού γύρω μας, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουμε την βαθιά επίδραση του ελληνικού πολιτισμού, της τέχνης και της φιλοσοφίας. Οι πατέρες (της αμερικανικής δημοκρατίας) συμβουλεύτηκαν την σοφία των αρχαίων ελληνικών πόλεων-κρατών όταν έγραφαν το δικό μας Σύνταγμα. Ήξεραν τι έκαναν. Οι στρατηγοί, οι επιστήμονες, οι δικηγόροι και οι εκπαιδευτικοί μας συνεχίζουν να βρίσκουν έμπνευση στα έργα των αρχαίων Ελλήνων. Και σε όλη αυτή την πρωτεύουσα, από το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το Μνημείο του Λίνκολν και τον όμορφο Λευκό Οίκο, βλέπουμε την μεγαλοπρέπεια της ελληνικής αρχιτεκτονικής».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως οι κοινές πολιτισμικές αξίες αποτελούν την βάση πάνω στην οποία οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν μαζί τις οποίες προκλήσεις εμφανιστούν στο μέλλον.

«Γιορτάζοντας την ελληνική ανεξαρτησία, τιμούμε αυτήν την επιρροή και θυμόμαστε την κοινή μας κληρονομιά. Ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας στο ότι οποιαδήποτε πρόκληση κι αν εμφανιστεί στο μέλλον, θα την αντιμετωπίσουμε μαζί. Θα είμαστε όλοι μαζί, ως μέλη μιας μεγάλης κοινότητας εθνών».