Στην τελική ευθεία μπαίνει το ασφαλιστικό, το οποίο μετά από διάλογο μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών φορέων, αναμένεται να παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, μετά τα δημοσιονομικά, το ασφαλιστικό μπαίνει στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Ads

Βαρύτερα «πρόστιμα» για την πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Πιο συγκεκριμένα:

Βαρύτερο τίμημα θα έχουν να πληρώσουν από εδώ και πέρα όσοι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από την υπηρεσία τους πρόωρα. Έτσι ενώ σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι υπόκεινται μείωση της τάξης του 4,5% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, η μείωση που προβλέπει το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό, θα είναι της τάξης του 6%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα άνω των 61 έτη.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, από το 2018 αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν τη βασική προνοιακή σύνταξη που τους αντιστοιχεί και θα είναι της τάξης των 360 περίπου ευρώ (ποσό το οποίο θα χορηγείται σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία και σε όσους αν και ανασφάλιστοι τη δικαιούνται λόγω εισοδηματικών κριτηρίων) και από εκεί και πέρα η αναλογική σύνταξη θα υπολογιζεται με συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 0,9% έως το 1,6%, ανά πενταετία εργάσιμου βίου.

Ads

Ένεκα του ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από όσους εργαζόμενους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να εφαρμοστεί σταδιακά. Έτσι όσοι συνταξιοδοτηθούν από σήμερα μέχρι τις 31/12/2012 δεν πρόκειται να επηρεαστούν από το νέο νομοσχέδιο, όσοι συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος 2017 θα υποστούν μείωση της σύνταξης τους, με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους από το 70% που είναι σήμερα να πέφτει στο 60%. Σημειώνεται ότι οι συντελεστές αναπλήρωσης για κάθε χρόνο εργασίας θα κυμαίνονται από 0,9% έως 2% με το τελευταίο ποσοστό να προβλέπεται για το μάξιμουμ εργασίας των 40 χρόνων. Από την 01/01/2018 θα ισχύει το διπλό σύστημα που αναλύθηκε παραπάνω.

Την ίδια στιγμή που παρουσιάζεται το νέο φορολογικό, το υπουργείο Εργασίας κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει την «μαύρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα των ταμείων φτάνει τα 2 δις. ευρώ με το ποσό να αναμένεται να φτάσει τα 3δις. σε περίπτωση που τα νέα οικονομικά μέτρα δεν αποδώσουν. Σε περίπτωση που το κενό δεν καταφέρει να καλυφθεί, τρία είναι τα επώδυνα σενάρια που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Λύσεις που εξετάζονται είναι ο νέος υπολογισμός των συντάξεων του ΟΑΕΕ, με τους συντελεστές από 3% και 3,5% να πέφτουν στο 2%, καθώς και η επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ. Τέλος εξετάζεται και η μείωση των υψηλών συντάξεων σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, σήμερα, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στην χώρα μας αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.