Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», την Δευτέρα, 27 Μαρτίου, στην Αμαλιάδα.

Ads

Το Μουσείο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του εκτελεσμένου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και στελέχους του ΚΚΕ, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Αμαλιάδας. Είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

image

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον δήμο Ηλιδας και είναι υπό την αιγίδα της Βουλής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τα εγκαίνια θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ads

image

Η Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της μόνιμης έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την έκθεση.

image

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και η συνεχής παρακίνηση και η παραχώρηση πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων, οφείλεται στον γιο του αγωνιστή, Νίκο Ν. Μπελογιάννη, που εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό επί περίπου δύο δεκαετίες.

image

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοπσελίδα του Δήμου Αμαλιάδας