Στην τελική ευθεία, εν όψει των εκλογών της Τετάρτης, 18 Μαΐου, έχουν μπει οι φοιτητικές παρατάξεις και οι Σύλλογοι των σχολών στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, οι φοιτητές εμφανίζονται προβληματισμένοι όσον αφορά τη συμμετοχή καθώς εκπρόσωποι των παρατάξεων φαίνεται ότι εκτιμούν ότι το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες αναμένεται στα περσινά επίπεδα, όπου σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 5% ως 10%. Παράλληλα η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τη φοιτητική προεκλογική περίοδο.

Ads

Οι εμφανίσεις υπουργών και βουλευτών σε νεανικά, κομματικά ακροατήρια, έχουν μειωθεί κατά πολύ, ενώ και το κλίμα δείχνει υποτονικό στις φοιτητικές παρατάξεις. «Υπάρχει μία σχετική αδιαφορία που σχετίζεται με την απολιτικοποίηση της κοινωνίας, αλλά και την απογοήτευση των φοιτητών για τις φοιτητικές παρατάξεις» υποστηρίζει από την πλευρά του, ο Χρήστος Σ., φοιτητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής, στην «Καθημερινή». Η δήλωσή του είναι ενδεικτική του κλίματος απογοήτευσης.

Επιπλέον η λιτότητα οδήγησε πολλές φοιτητικές παρατάξεις σε περικοπές. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι πρώτες έγιναν στη μουσική υπόκρουση. «Ο εξοπλισμός κοστίζει πάνω από 1.500 ευρώ λόγω και της μείωσης της επιχορήγησης από τα μητρικά κόμματα οι ισχυρές παρατάξεις δεν είχαν φέτος τραγούδια» ανέφερε στην εφημερίδα η Νίκη Τ., φοιτήτρια της Νομικής Σχολής.

Φυσικά η λιτότητα επηρέασε και την προεκλογική εκστρατεία των παρατάξεων με τις περισσότερες να χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο ως εργαλείο για την εκλογική μάχη. Facebook, you tube και twitter έχουν μπει στη μάχη. Μέσω twitter και facebook οι φοιτητές ανταλλάσσουν απόψεις και προωθούν τα προγράμματα των παρατάξεων που στηρίζουν. «Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της δουλειάς έχει γίνει διαδικτυακά. Υπάρχουν πολλές σελίδες και blogs, σε κάθε τμήμα και σχολή, πέρα από τις κεντρικές σελίδες των πολιτικών παρατάξεων στο Διαδίκτυο» δήλωσε σχετικά ο γραμματέας της ΠΑΣΠ Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Πίτσκας.

Ads

Σαμαράς: «Οι φοιτητικές εκλογές θα στείλουν μήνυμα»

«Οι φοιτητικές εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη θα στείλουν μήνυμα» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε χθεσινή προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Επιπλέον υποστήριξε ότι «θα σαρώσει η ΔΑΠ», χαρακτηρίζοντας τις φοιτητικές εκλογές την πιο «ισχυρή σφυγμομέτρηση». Επανέφερε την πρόταση για κατάργηση του ασύλου των κακουργηματικών πράξεων στα Πανεπιστήμια, λέγοντας ότι όλοι το θέλουν αυτό, αλλά δεν τολμούν να το πούνε. Ακόμη, μίλησε για αξιολόγηση των πάντων στα πανεπιστήμια, για πτυχία με αντίκρυσμα και όχι πιστοποιητικά μελλοντικής ανεργίας και ζήτησε να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέψουν τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, καθώς δεν βλέπουν να έχουν μέλλον στη χώρα μας.