Στην «τελική ευθεία» φαίνεται να μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις τρόικας και υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις παρεμβάσεις για το 2011 και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η τρόικα θα παραδώσει τα συμπεράσματά της «πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας». Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup θέτει ως χρονικό ορίζοντα «επίλυσης του προβλήματος χρέους της πριν από το τέλος Ιουνίου».

Ads

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόμενες ημέρες. Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν πως υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σχετικά με τις απαιτούμενες πρόσθετες παρεμβάσεις εφέτος και το φορολογικό σκέλος τους (π.χ. μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αποσαφηνισθεί πλήρως η νομική μορφή του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας – το οποίο θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας -, και του τρόπου «εμπλοκής» σε αυτό στελεχών της τρόικας (π.χ. παροχή τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας, όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση).

Παράλληλα, πιθανότατα την Τρίτη θα υπάρξει συνάντηση με τα στελέχη της Deutsche Telekom για την άμεση προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ, στο πλαίσιο της επιστολής που απέστειλε στη γερμανική εταιρία ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Σημειώνεται πως η αυριανή συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας (ΚΤΕ) οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αναβλήθηκε καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της κυβέρνησης με την τρόικα.

«Πριν το τέλος Ιουνίου η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί επισήμανε πως «θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα έως το τέλος του Ιουνίου». Για το ζήτημα αυτό του ελληνικού χρέους, «είμαι μάλλον αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πλήρης αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί επιλογή, δεν προβλέπεται από κανέναν. Οπότε δεν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», υπενθυμίζοντας έτσι τη θέση που εγκρίθηκε από τις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, στις 7 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Ετοιμάζεται 2ο πακέτο βοήθειας;