Στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, με τους κατοίκους να αντιδρούν για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή παρά τις υποσχέσεις. 

Ads

Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο συνάντηση στις 10:30 με φορείς της Β. Εύβοιας στο ΕΠΑΛ Ιστιαίας, στην οποία θα μετάσχει και ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «στη σύσκεψη θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση του σχεδίου που έχει καταρτίσει η επιτροπή για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο».

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το καλοκαίρι που πέρασε οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών ήταν αγανακτισμένοι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν είχε στείλει πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν και την επόμενη μέρα των πυρκαγιών.

Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας καλεί σε συγκέντρωση κατοίκους στην κεντρικής πλατεία της Ιστιαίας και αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα παρά τις εξαγγελίες από κυβερνητικά κλιμάκια και παράγοντες η κατάσταση ενδεικτικά έχει ως εξής:

  • Σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά.
  • Στον κλάδο των ρετσινάδων – δασεργατών απαιτούμε μόνιμη απασχόληση στο δάσος και για τις απαραίτητες εργασίες για δεκαπέντε (15) έτη, και όχι μόνο για επτά (7) όπως μέχρι τώρα έχει προκηρυχθεί.
  • Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε αγρότες – ελαιοπαραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο.
  • Δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού (ενοικιαζόμενα), της εστίασης, γενικότερα σε όλους του κλάδους που είτε επλήγησαν άμεσα είτε έμμεσα.
  • Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει παρά ένα πολύ μικρό μέρος αποζημιώσεων, και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης στα κοπάδια που έχουν απομείνει καθώς απαγορεύεται η βόσκηση και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δωρεάν παροχή ζωοτροφών. Άλλοι κλάδοι όπως συκοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι δεν έχουν αποζημιωθεί στο ύψος των αναγκών τους.
  • Δεν έχουν αποζημιωθεί στο 100% υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικός αγροτικός εξοπλισμός που καταστράφηκε