Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια άρχισε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Νωρίτερα, ο ΛΑΟΣ, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, που απέρριψαν όλα τα κόμματα, για τα άρθρα 14 και 17 και αφορούν το δικαίωμα σε αλλοδαπούς του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.

Ads

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το καταψήφισαν ΝΔ και ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και αποσπασματικό, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”.

Την συζήτηση χαρακτήρισε η έντονη λεκτική αντιπαράθεση με ιστορικές αναφορές, ανάμεσα σε βουλευτές του ΛΑΟΣ και των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και μεταξύ ΛΑΟΣ και ΝΔ.

Η κυβέρνηση, δια του εισηγητή της Γιάννη Διαμαντίδη διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο αφορά νόμιμους μετανάστες στους οποίους θα τους απονέμεται η ελληνική ιθαγένεια μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα.

Ads

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Νάκος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντας το ψευδεπίγραφο και αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση δεν δομεί μεταναστευτική πολιτική, αλλά φτιάχνει μια διαχειρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων για τις δημοτικές εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου που εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο βλάπτει και τον τόπο και τους μετανάστες και είναι ανιστόρητο λάθος.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» γιατί το νομοσχέδιο αφήνει εκτός την πλειοψηφία των μεταναστών, με την διάκριση τους σε νόμιμους και παράνομους.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, γιατί όπως είπε, αυτό επιβάλλει ένα κράτος δικαίου που σέβεται τον συνάνθρωπο του και δεν κάνει ρατσιστικές διακρίσεις.