Στην Κύπρο στέλνουν οι ελληνικές αρχές τον Μουσταφά Σαρικάια, ιδρυτικό στέλεχος του κουρδικού κόμματος DTP, που κρατείται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», οι ελληνικές υπηρεσίες, επικαλούμενες τις σχετικές διακρατικές συμφωνίες, μεταβίβασαν το αίτημα του 45χρονου για πολιτικό άσυλο στην Κύπρο –πρώτη χώρα εισόδου του στην ΕΕ – η οποία απάντησε θετικά στην εξέταση του αιτήματος.

Ads

Ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης με έγγραφό του στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της ΕΛΑΣ έδωσε το πράσινο φως για τη μεταφορά του Σαρικάια στην Κύπρο, ενώ ενημερώνει τους Τούρκους ότι δεν πρόκειται να δρομολογηθεί η έκδοσή τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα του ασύλου.

Υπενθυμίζεται ότι 45χρονος Κούρδος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της 23ης Δεκεμβρίου, όταν το αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών, που εκτελούσε την πτήση Πάφος-Σόφια, προσγειώθηκε εκτάκτως στο «Μακεδονία», εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατούσε στη Βουλγαρία. Στο διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το όνομα Σαρικάια, που αναγραφόταν στο βουλγαρικό διαβατήριο, είναι καταχωριμένο στο σύστημα Σέγκεν και ότι σε βάρος του εκκρεμεί τουρκικό ένταλμα σύλληψης.

Ο Σαρικάια παραδέχτηκε την πλαστότητα των ταξιδιωτικών εγγράφων. Τόνισε στους αστυνομικούς ότι διώκεται για την πολιτική του δράση, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του, και υπέβαλε αίτημα για πολιτικό άσυλο.

Ads