Σε οριακό σημείο έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μετά την εμπρηστική αντιπρόταση των θεσμών και τις απαιτήσεις ρήξης που προβάλει το ΔΝΤ.

Ads

Μετά από έναν άκαρπο, εξάωρο μαραθώνιο διαβουλεύσεων του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των πιστωτών κι ένα συνοπτικό, έως εθιμοτυπικό Eurogroup – το τρίτο μέσα στην τελευταία εβδομάδα -, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δίνουν νέο ραντεβού απόψε τα μεσάνυχτα σε μια ακόμη προσπάθεια απεμπλοκής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συναντήσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα σε υψηλότατο επίπεδο ώστε να υπάρξει σύγκληση και άμεσα να συνέλθει ένα νέο Eurogroup την Πέμπτη στις 14:00. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση θα συμμετέχουν και οι Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια επανάληψη της μαραθώνιας απογευματινής τους συνάντησης.

«Eίμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε» τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δήλωσή του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup. «Ενημερώσαμε απλά τους υπουργούς για το που βρισκόμαστε», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί μέσα στη νύχτα. Το Eurogroup θα συγκληθεί και πάλι αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας».

Το κλίμα στις Βρυξέλλες όμως είναι εξαιρετικά βαρύ και οι πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «πολύ σκληρή διαπραγμάτευση» και απαράδεκτη αντιπρόταση από την πλευρά των δανειστών. «Οι θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση» τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου, «η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.  Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Ads

Κυβερνητικές πηγές: «Βαρβαρότητα» η αντιπρόταση των πιστωτών

«Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα». 

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για «Αρμαγεδώνα μέτρων», λέγοντας ότι «οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά».

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ζητείται αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες καθώς και ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, με παράλληλη μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Οι δανειστές ζητούν επίσης ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

«Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα του χρέους», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Κομισιόν: Υπάρχει πρόοδος, μένει ακόμη δουλειά

Την ίδια ώρα το μήνυμα που εκπέμπουν κοινοτικές πηγές από τις Βρυξέλλες είναι ότι υπάρχει «μεγάλη πρόοδος αλλά απομένει ακόμη πολύ δουλειά».

Κατά τις πληροφορίες, ο διαπραγματευτικός μαραθώνιος δεν αποκλείεται πλέον να παραταθεί μακράν πλέον της αποψινής νύχτας και της αυριανής συνόδου κορυφής, και δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως και το Σαββατοκύριακο.

Όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο, δείχνουν ξανά ανοιχτά με διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες να επισημαίνουν ότι οι πιστωτές, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, εμφανίζονται πάλι σε συμπαγές μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η πίεση αναμένεται να ενταθεί και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, όπου φαίνεται να έχει αναλάβει ενεργό δράση η «φράξια Σόιμπλε» – η ομάδα των «σκληρών» που έχει συγκροτήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τους γνωστούς δορυφόρους όπως είναι η Λιθουανία και η Σλοβακία.

Ενδεικτική της οριακής φάσης στην οποία έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις είναι και η παντελής απουσία δηλώσεων των κεντρικών εκπροσώπων των δανειστών που μετείχαν στην εξάωρη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα – του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Κριστίν Λαγκάρντ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Μάριο Ντράγκι.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί περιορίστηκε να πει ότι «εργαζόμαστε, για να υπάρξει μία συμφωνία».