Τραγική είναι η κατάσταση στο Καρά Τεπέ της Λέσβου, όπου πλημμύρισε και πάλι ο προσωρινός καταυλισμός που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν μεταφερθεί εκεί μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια. Το σενάριο να βγει ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι σκηνές γέμισαν νερά, αρκετές κατέρρευσαν, τα υπάρχοντα των ανθρώπων βούλιαξαν στις λάσπες, ενώ αρκετά σημεία του καταυλισμού να μετατράπηκαν σε βάλτο. «Η κατάσταση είναι χειρότερη και από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Γκέρντ Μίλερ. 

Ads

Αυτά, όπως και τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο, επιβεβαιώνει στο Tvxs.gr ο Στρατής Πάλλης, πρόεδρος της «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο», τονίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που επικρατεί στο πολύπαθο νησί. «Υπάρχουν 7.000 άτομα κι από αυτά τα 2.500 χιλιάδες είναι παιδιά και γύρω στο 20% είναι γυναίκες. Στεγάζονται οικογένειες σε σκηνές των οκτώ ατόμων, μία ή δύο οικογένειες μαζί, ανάλογα με το μέγεθος της και στις μεγαλύτερες σκηνές στεγάζονται μεμονωμένοι άνδρες και μεμονωμένες γυναίκες. Έχουν φτιαχτεί διάφορα αναχώματα αλλά τις προηγούμενες μέρες με την κακοκαιρία και την βροχή, δημιουργήθηκε μια λίμνη στον χώρο. Γύρω από τις σκηνές έχει πολύ νερό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και συνεχίζει: «Πρακτικά φτιάχνονται ορισμένα αναχώματα και ορισμένα αυλάκια απορροής των νερών. Γίνονται μόνο χωματουργικές εργασίες στην ουσία. Δεν υπάρχουν άλλες εργασίες να γίνουν γιατί δεν υπάρχουν κατασκευές. Κι αυτό επειδή υποτίθεται ότι το ΚΥΤ είναι προσωρινό. Αλλά ο χειμώνας είναι σκληρός και το βασικό αίτημα είναι να μεταφερθούν οι άνθρωποι στην ηπειρωτική χώρα το ταχύτερο δυνατό. Ο χειμώνας εκεί δεν θα βγει. Υπάρχουν ήδη μεγάλες εντάσεις και βία μεταξύ των ανθρώπων που διαμένουν εκεί».

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που δεν υπάρχει ούτε τρεχούμενο νερό. «Το νερό που έχουν μεταφέρεται σε μια δεξαμενή που λειτουργεί με ένα σύστημα διανομής που είναι περιορισμένο. Δυστυχώς δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό, ενώ με το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν προβλήματα, καθώς γίνονται συνέχεια διακοπές. Το συσσίτιο μοιράζεται μία φορά τη μέρα και είναι ανεπαρκές. Γι΄ αυτό και τους ενισχύουμε απ΄έξω με συμπληρωματικά τρόφιμα», υπογραμμίζει ο κ. Πάλλης .

Ads

Από τη μεριά της η οργάνωση Aegean Boat Report σημειώνει: «Μετά από αρκετές ημέρες έντονης βροχής, αυτή είναι η κατάσταση στο νέο ΚΥΤ της Λέσβου που πολλοί ονομάζουν Μόρια 2. Είναι απίστευτο ότι η Ευρώπη μπορεί να αφήσει αυτό να συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος το 2020. Πάνω από 7000 άνθρωποι ζουν σε αυτό το στρατόπεδο, πολλά από αυτά παιδιά, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρείχε επαρκή στέγαση, αλλά αυτές οι εικόνες δείχνουν την πραγματικότητα, θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν μόνες τους».

image

image

image

Παρόλο που το κράτος δεν βοηθάει ιδιαίτερα με υποδομές, υπάρχουν ακόμα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. «Για παράδειγμα υπάρχει οργάνωση που μαγειρεύει, ενώ η δική μας οργάνωση παρέχει τρόφιμα, τυποποιημένη τροφή, φρούτα και λαχανικά. Αυτό το κάνουμε σε συνεργασία με τους ίδιους τους πρόσφυγες, χωρίς να συμμετέχουμε στην εσωτερική διαδικασία του ΚΥΤ. Υπάρχουν και ΜΚΟ που λειτουργούν μέσα και δρουν συμπληρωματικά προς την υπηρεσία. Δουλειές δηλαδή που έπρεπε να κάνει το κράτος, γίνονται από τις ΜΚΟ», προσθέτει ο κ. Πάλλης.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί λόγω κοροναϊού αναφέρει ότι ναι μεν δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να τηρηθεί κανένα μέτρο ασφαλείας. «Αυτη την στιγμή στον καταυλισμό δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα κοροναϊού. Υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου μπαίνουν όσοι προέρχονται από νέες αφίξεις, είτε υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη covid – 19. Ωστόσο, δεν τηρούνται τα μέτρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, όταν συνωστίζονται στην ουρά για να πάρουν το συσσίτιο ή κοιμούνται όλοι μαζί ή χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες. Η έξοδος λόγω της καραντίνας είναι περιορισμένη. Βγαίνουν οι άνθρωποι έξω αλλά σε μικρές ομάδες μία ή δύο φορές την εβδομάδα για την προμήθεια στοιχειωδών πραγμάτων που χρειάζονται», τονίζει ο Στρατής Πάλλης και συμπληρώνει: 

Οι εργαζόμενοι έχουν εξαντληθεί και διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν. «Οι τουαλέτες είναι λίγες και οι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές. Αλλά το πιο βασικό πρόβλημα όπως προείπα είναι το ζεστό νερό και η συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από εκεί. Δεν είναι δυνατόν να βγάλουν τον χειμώνα μέσα στη λάσπη. Επιπλέον καθώς το ΚΥΤ είναι δίπλα στη θάλασσα, μόλις φυσήξει βοριάς, λούζονται από την αρμύρα. Δεν υπάρχει μια βιώσιμη διαχείριση γι΄αυτήν την κατάσταση».

Βερολίνο: «Χειρότερη η κατάσταση απο αυτή σε καταυλισμούς της Αφρικής»

Την ίδια στιγμή δριμύτατη κριτική για την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό Καρά Τεπέ άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ. Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι RTL/ ntv τόνισε ότι «είναι όντως ένα μεγάλο σκάνδαλο στην ΕΕ που δεν καταφέραμε μέχρι στιγμής, παρά την φωτιά πριν λίγους μήνες στη Μόρια, να δημιουργήσουμε καταστάσεις, οι οποίες θα είναι πράγματι ανθρώπινες.» Ο κ. Μίλερ που είναι αρμόδιος υπουργός για τη συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι χειρότερη από αυτή σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αφρική.

Παράλληλα στη γερμανική βουλή μίλησε για το θέμα της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα ο υφυπουργός Εσωτερικών Φόλκμαρ Φόγκελ και ανακοίνωσε ότι στις 3 Δεκεμβρίου ήρθαν από τα ελληνικά νησιά και τα τελευταία ασυνόδευτα παιδιά που είχε υποσχεθεί να δεχτεί η Γερμανία. Σε ό,τι αφορά άλλα 243 άρρωστα προσφυγόπουλα, όπως και τις οικογένειές τους, που επίσης δεσμεύτηκε να υποδεχτεί η γερμανική κυβέρνηση, ο κ. Φόγκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν έρθει όλοι.

«Ευτυχώς υπάρχει μια κινητοποίηση από την γερμανική κυβέρνηση. Η απόφαση για μετακίνηση 1.500 ατόμων έχει ξεκινήσει μετά τη φωτιά στη Μόρια και συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Αυτό όμως δεν θα αλλάξει κατά πολύ την κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει πιο ουσιώδης μετακίνηση. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Χίο. Δεν συμβαίνει μόνο στην Μυτιλήνη», συμπληρώνει ο  κ. Πάλλης.

Και καταλήγει: «Δυστυχώς βοήθεια από τους κατοίκους της Λέσβου δεν υπάρχει. Αν εξαιρέσετε πρωτοβουλίες ή δράσεις όπως η δική μας και η Αλληλεγγύη για όλους, μεμονωμένα δεν γίνεται τίποτα. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και υποστήριξη από την γερμανική κοινωνία, εκτός από την γερμανική κυβέρνηση. Οι Γερμανοί σταθερά προσπαθούν να μας βοηθήσουν με κάθε τρόπο. Οικονομικά, με ρούχα, με σχολικά είδη για τα παιδιά κι ότι άλλο μπορούν. Ιδιαίτερα από τη Γερμανία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, από δήμους, σωματεία, πρωτοβουλίες κλπ.».