Τα μέτρα «στρίμωξαν» την κυβέρνηση
Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία οδήγησε τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά στη Βουλή, αποτυπώνει τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν ο ίδιος και η κυβέρνηση, εν μέσω συνδικαλιστικών και πολιτικών αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της. Το επίμαχο προεδρικό διάταγμα «περιέχει σαφέστατες αμφισβητήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και πρέπει, καταρχάς, να έρθει στη Βουλή», δήλωνε στο tvxs.gr λίγο πριν τελεσιδικήσει η απόφαση ο ανεξάρτητος βουλευτής, διαγεγραμμένος από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας ότι θα καταψηφίσει τις ρυθμίσεις.
Σύσκεψη στο Μαξίμου
«Εγώ τρώω ξύλο για όλους. Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές. Να πάνε όλα στη Βουλή», δήλωνε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους μετά το τέλος χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, φανερά ενοχλημένος από την κριτική η οποία του ασκείται. Λίγο πριν -ενώπιον των κ.κ. Πάγκαλου, Παμπούκη, Πεταλωτή, Παπακωνσταντίνου, Ρέππα– είχε ζητήσει οι επίμαχες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις να μην εφαρμοστούν μέσω προεδρικού διατάγματος αλλά ως διάταξη του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, θέτοντας προ των ευθυνών τους και τους υπόλοιπους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θα κληθούν να τοποθετηθούν με τη ψήφο τους.
Προηγήθηκαν αντιδράσεις
Ενδεικτικές του κλίματος το οποίο επικρατεί αυτές τις μέρες στο ΠΑΣΟΚ είναι και οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κατευναστούν οι αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (επιφυλάξεις διατυπώνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στελέχη όπως οι κ.κ. Πρωτόπαππας, Παπαϊωάννου, Κουρουπλής, Κουτσούκος, Κουσελάς). Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μένει πιστή στη λογική της διαγραφής όσων βουλευτών «παραστρατήσουν» στη ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, πλέον και για το Εργασιακό. Γεγονός το οποίο, σε επίπεδο σεναρίων, προκάλεσε συζήτηση ακόμη και για πρόωρες εκλογές.
Αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύουν και συνδικαλιστικοί κύκλοι, όπως η ΠΑΣΚΕ στον ΗΛΠΑΠ, η οποία κάνει λόγο για «άδικη εφαρμογή του εκτρώματος των περικοπών μισθών εργασίας και μόχθου, με την ισοπέδωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με τις απολύσεις εξπρές εργαζομένων (ΜΕΤΡΟ)» και προσθέτει σε υψηλούς τόνους: «θα πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κυβέρνηση, ως μια δεξιά αδίστακτη κυβέρνηση, που σαν αποτέλεσμα θα έχει, ο απλός λαός αυτής της χώρας, να νιώθει στον ίδιο του τον τόπο ως πρόσφυγας ή λαθρομετανάστης».
Και «δάκτυλος» ΣΥΡΙΖΑ μέσω Παπούλια
Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει τη χθεσινή έκκληση Λοβέρδου προς το Μέγαρο Μαξίμου με την πρόσφατη επιστολή Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μεταφέρει ότι η προεδρία της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τη Βαλτετσίου προκειμένου να εκφράσει τη συμφωνία της στο αίτημα να εξεταστεί η συνταγματικότητα του προεδρικού διατάγματος για τα εργασιακά από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κάρολος Παπούλιας φέρεται να έχει μεταβιβάσει τη συγκεκριμένη άποψη στον υπουργό Εργασίας.
Βασ.Οικονόμου: «Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή»
«Περιέχει σαφέστατες αμφισβητήσεις των εργασιακών δεδομένων, κεκτημένων και δικαιωμάτων. Και επειδή μπαίνει στον πυρήνα αυτών, πρέπει να έρθει στη Βουλή. Είναι κρίσιμο και κορυφαίο το θέμα, νομίζω ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της κοινοβουλευτικής έγκρισης. Από εκεί και μετά, αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν φυσική συνέπεια του Μνημονίου και της κατεδάφισης των κοινωνικών και λαϊκών κατακτήσεων των τελευταίων χρόνων», δηλώνει στο tvxs.gr, ο κ. Βασίλης Οικονόμου, ένας από τους 3 βουλευτές οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ επειδή καταψήφισαν το Μνημόνιο με την τρόικα.
«Η επιλογή μου θα είναι συνέχεια και συνέπεια της στάσης που τήρησα για το Μνημόνιο», τονίζει αναφορικά με τις προθέσεις του στη ψηφοφορία για Ασφαλιστικό και Εργασιακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η άκαμπτη και χωρίς συζήτηση αποδοχή των θέσεων της τρόικας δείχνει μια πολιτική η οποία δεν αρμόζει στη χώρα μας και πολύ περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος διακρίνει προβληματισμό ανάμεσα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο οποίος «απηχεί της λαϊκής δυσαρέσκειας που είναι διάχυτη». Αναφορικά με την προοπτική συνεργασίας του με άλλες πολιτικές δυνάμεις, απαντά: «Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Αυτό που υπάρχει σήμερα δεν έχει σχέση με τις ιδέες και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που ψηφίσαμε πριν από 9 μήνες. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια καινούρια στρατηγική και μια νέα προσέγγιση, αλλιώς οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη συντριβή».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >