Το κύμα ψύχους συνεχίζει και σήμερα να «σαρώνει» τη χώρα, με τη θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές να έχει «κατρακυλήσει» πολύ κάτω από το μηδέν.

Ads

Πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν έπεσε η θερμοκρασία το πρωί της Τετάρτης. Αρκετοί ορεινοί μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψαν ελάχιστη θερμοκρασία χαμηλότερη των μείον δέκα βαθμών Κελσίου, όπως ο Παρνασσός με ελάχιστη τιμή -13,2 ° C, το Καϊμακτσαλάν -12,6 ° C, το Σέλι -11,9 ° C, η Βασιλίτσα -11,3 ° C και ο Λαϊλιάς Σερρών με -10,7 ° C.

Αλλά και σε αρκετές κατοικημένες περιοχές ο υδράργυρος υποχώρησε στους μείον οκτώ έως μείον εννέα βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το meteo/EAA, ρεκόρ σημειώθηκε στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας με -9,1 βαθμούς και ακολούθησαν Περτούλι Τρικάλων -8,8, Μαυρολιθάρι Φωκίδας -8,7, Νευροκόπι -8,3, ‘Αγιος Δημήτριος Ολύμπου -8,1 και Γρεβενά βαθμοί. Ο ολικός παγετός στα ορεινά θα διατηρηθεί και αύριο Πέμπτη, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές τις νυχτερινές ώρες και νωρίς το πρωί, η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από το μηδέν.

image

Ads

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, για σήμερα Τετάρτη, χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της ανατολικής και νότιας χώρας καθώς και σε περιοχές της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Σταδιακά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν και να περιοριστούν στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα είναι σε πτώση κυρίως στα ανατολικά. Παγετός, κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Την Πέμπτη ο καιρός αναμένεται βελτιωμένος σε όλη τη χώρα, όμως η θερμοκρασία θα παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως τη Δευτέρα 31/12

Πέμπτη 27-12-2018
Καιρός: γενικά αίθριος και μονό στο νότιο αιγαίο τοπικές νεφώσεις και τις πρωινές ώρες στην Κρήτη είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: σε άνοδο. παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Παρασκευή 28-12-2018
Καιρός: γενικά αίθριος με παροδικές νεφώσεις στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό αιγαίο πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Σάββατο 29-12-2018
Καιρός: γενικά αίθριος. τοπικές νεφώσεις αρχικά στη νησιωτική χωρά και από το απόγευμα στα βόρεια.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Κυριακή 30-12-2018
Καιρός: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονιά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στο βόρειο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση. παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Δευτέρα 31-12-2018
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες κυρίως θαλάσσιες περιοχές, χιονιά στα ορεινά της ηπειρωτικής χωράς και σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.
Άνεμοι: στα δυτικά κεντρικά και βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στο βόρειο αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. στα υπόλοιπα δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση από τα βόρεια.