Άδικη χαρακτήρισε την επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος. Καταθέτοντας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η επίθεση αυτή «από άνομα συμφέροντα» έχει ως στόχο την πολιτική του εξόντωση. Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει σκάνδαλο Siemens, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτό.

Ads

Ο πρώην υπουργός δεν κατονόμασε ποια είναι τα άνομα συμφέροντα, αλλά παραδέχθηκε ότι «υπάρχει σκάνδαλο Siemens» και κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της επιτροπής να ανακαλύψουν ποιοι πήραν τις μίζες από τα «μαύρα ταμεία», προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.

Χαρακτήρισε λάθος την απόφαση για την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας -«με κατεδάφισαν και με διέλυσαν» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, σε σχετική ερώτηση του συντονιστή των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ότι τα όσα λέγονται περί πολυτελούς διαβίωσής του είναι άδικες επιθέσεις, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία για την αγορά του σπιτιού του και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του στην επιτροπή.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και εμπλοκή με τη Siemens και τις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν είτε επί θητείας του στο υπουργείο Άμυνας (1996-2000), είτε όταν στη συνέχεια ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Άμυνας χειρίστηκε, αλλά και υπέγραψε με υπεργολάβο τη γερμανική εταιρεία την προγραμματική συμφωνία “Ερμής”, (τηλεπικοινωνίες στρατού), ύψους 135 εκ ευρώ, και τα αντισταθμιστικά των Πάτριοτ, αλλά κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης χειρίστηκε τις μεγάλες συμβάσεις τροχαίου υλικού του ΟΣΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά συναρμοδίως χειρίστηκε και την πώλησή τους στη γερμανική HDW.

Ads

Αρνήθηκε όλες σχεδόν τις περίπου 25 συναντήσεις του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, όπως αναφέρονται στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens. Έκανε λόγο για «δήθεν συναντήσεις που δεν έγιναν ποτέ», ενώ είπε ότι οι σχέσεις του με τον φυγόδικο Χριστοφοράκο ήταν απλώς φιλικές και αβροφροσύνης.

Σχετικά με τις επαφές της κόρης του με τον Μ. Χριστοφοράκο, κατέθεσε ότι η κόρη του ενδιαφερόταν ως πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ να λάβει κάποια χορηγία από τη γερμανική εταιρεία, η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο μάρτυρας θεώρησε υπεύθυνο τον τότε υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή για το χειρισμό της υπόθεσης για την μη έκπτωση των κοινοπραξιών που δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του.

Νωρίτερα, κατέθεσε στην επιτροπή ο πρώην συνεργάτης του Παύλος Νικολαΐδης. Κατά την εξέταση του κ. Νικολαΐδη προέκυψε ότι τα 5 εκατ. ευρώ που έλαβε προήλθαν από λογαριασμό στη UBS που συνδέεται με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χρήματα αποτελούσαν δάνειο που έλαβε από τον φερόμενο ως διακινητή του μαύρου χρήματος, Ηλία Γεωργίου, με τον οποίο τον συνδέει προσωπική φιλία.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία», από την κατάθεση προέκυψε ότι την περίοδο που έλαβε το ποσό μετείχε ακόμη στη διοίκηση της ΕΒΟ.