«Η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της εξαγγελία για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Και με προεδρικά διατάγματα, θα ρυθμίσει το ποιες απ’ τις ισχύουσες προστατευτικές διατάξεις, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για λόγους υπεράσπισης επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος», ανέφεραν στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την «αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας».

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι «η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί εξαγγελία και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ουραγός στην Ευρώπη ως προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, τάχθηκε υπέρ της «έννοιας της επαγγελματικής ελευθερίας» και δήλωσε «ανοικτός αλλά επιφυλακτικός» ως προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς «η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αλλαγών σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε δημοσιονομικό».

«Η ΝΔ πιστεύει στην αναγκαιότητα κατάργησης περιορισμών, με τρόπο όμως που να προκύπτει αποδεδειγμένο και μετρήσιμο οικονομικό όφελος. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη δομή της κοινωνίας και τους πολλούς ελευθεροεπαγγελματίες και να τους προστατεύει από τα προβλήματα που δημιουργούνται από μια απελευθέρωση χωρίς κανόνες σαν αυτήν που επιφέρει το νομοσχέδιο. Απουσιάζει ένας σχεδιασμός για την διαχείριση του κοινωνικού κόστους, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέοι άνεργοι και νέοι φτωχοί», δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς.

Ads

«Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των γενικότερων ρυθμίσεων της Ε.Ε.. Θα φέρουν εταιρείες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θα ισοπεδώσουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Άγγελος Τζέκης από το ΚΚΕ και πρόσθεσε πως «με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής, των περιορισμών απόστασης και υπηρεσιών, όλα είναι ανοιχτά στην δημιουργία μεγάλων εταιρειών που θα μπουν σε όλους τους κλάδους. Φθήνυνε η τιμή του ψωμιού, ή της ενέργειας από την απελευθέρωση; Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη».

«Αν δεν υπάρχει κατώτατο όριο αμοιβής στον γιατρό, τον δικηγόρο και τον μηχανικό, βλάπτουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το λάθος του μηχανικού είναι η Ρικομέξ, ενώ του δικηγόρου είναι η στέρηση της ελευθερίας και της περιουσίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, είναι πως θα υπάρξει μεγάλο όφελος στην ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, μελέτη επιπτώσεων δεν έχει κατατεθεί, σε παραβίαση των ρυθμίσεων του πρόσφατου κανονισμού της Βουλής» δήλωσε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά με προεδρικά διατάγματα χωρίς διαβούλευση, για 400 περίπου επαγγέλματα.

Αντίθετα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο δικηγόρος δεν κρίνεται από την άλφα ή την βήτα τιμή, την ώρα που ο άλλος παίζει το κεφάλι του. Αν είσαι χασοδίκης δεν θα επιβιώσεις. Με το να προστατεύει ο νόμος αυτά τα επαγγέλματα, οδήγησε και στην υπερπροσφορά. Είναι στρεβλός ο αριθμός των δικηγόρων και των μηχανικών – έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.