«Δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα – και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται – ας το πράξουν και οι βουλευτές», τόνισε στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ads

Ο υπουργός χαρακτήρισε «μόνιμα» τα μέτρα, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που ίσχυαν για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναιρούνταν, όπως τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τα μέτρα είναι αναγκαία, καθώς «κανείς δεν πιστεύει την Ελλάδα. Όσοι μας δανείζουν, γνωρίζουν ότι η χώρα μας παράγει ελλείμματα, οπότε μπορεί να φτάσει σε αδυναμία πληρωμής. Και κανένα ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να χάσει λεφτά που επενδύει σε κρατικά ομόλογα. Και όλα αυτά, από μία χώρα που έλεγε συνειδητά ψέματα, δεν έκανε τίποτα να συμμαζέψει τα ελλείμματά της», ανέφερε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει πρόσθετα μέτρα, μετά το πρόγραμμα σταθερότητας εξαιτίας της αναξιοπιστίας της χώρας, οι πιστωτές μας δεν δέχθηκαν ότι θα κάνουμε αυτά που λέμε – και ζήτησαν περαιτέρω αποφάσεις ότι θα πιάσουμε το στόχο. Η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα αυτά, για να πείσει ότι θα υλοποιήσει στο ακέραιο το πρόγραμμα σταθερότητας».

Η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ανέφερε πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ως έκτακτα, μαζί με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, συνιστούν μια «πολύ μεγάλη μείωση δαπάνης για το Δημόσιο, ύψους 16 δισ. ευρώ. Οπότε, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες: Τα μέτρα θα έχουν οπωσδήποτε αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και θα επιφέρουν ανοδική προσαρμογή των τιμών. Τις αρνητικές αυτές, επιπτώσεις, θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε με όλα τα δυνατά μέσα: Με το να στηρίξουμε την αγορά το 2010 και να βάλουμε τις βάσεις για αναθέρμανση της οικονομίας, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κινητοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 4000 εκκρεμών αιτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις, το νόμο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και ένταση των ελέγχων εποπτείας της αγοράς, ιδιαίτερα τώρα που θα έχουμε τάσεις ανατίμησης».

Ads

Για «μονόδρομο» έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος – τουλάχιστον «για πολιτικούς που έχουν κατά νου, ότι πρέπει να συμβάλλουν στη σωτηρία της πατρίδας. Κάθε άλλη απόπειρα να θωπευθούν αντιδράσεις δικαιολογημένες, που κατανοούμε, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα» ανέφερε.

Ο υπουργός Εργασίας ανέπτυξε τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο του και υλοποιούν τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς των πρωτοεισερχόμενων στην εργασία, νέων και πλέον ηλικιωμένων ανθρώπων που χρειάζονται ορισμένα ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν. Τα ίδια άρθρα προβλέπουν διαγραφή μέρους του χρέους του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ χωρίς επιβάρυνση του Προϋπολογισμού και πάταξη της εισφοροκλοπής.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε λόγο για «μονόπλευρα μέτρα που ακολουθούν πέντε μήνες αβουλίας», εκφράζοντας την συναίνεσή του σε ρυθμίσεις που περιορίζουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ή την φορολογία των ποτών και των τσιγάρων προς εξεύρεση πόρων, αλλά και την ρητή αντίθεση του κόμματός του στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κος Σταϊκούρας, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, υπενθυμίζοντας προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και μη αύξηση του ΦΠΑ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ αμφισβήτησε τη δικαιολογητική βάση των επειγόντων μέτρων, σημειώνοντας ότι «Τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, στρατηγικής κατεδάφισης. Δεν είναι άμεσα συνυφασμένα με τα δημοσιονομικά. Τι σχέση έχουν οι εργασιακές σχέσεις με τα δημοσιονομικά, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό; Γιατί η Δανία, πήρε τα ίδια ακριβώς μέτρα πριν 10 μέρες, χωρίς να έχει δημοσιονομικό πρόβλημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να συνεχίσει την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της Κομισιόν για την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης καταλόγισε στην κυβέρνηση «έλλειμμα αξιοπιστίας, δημοκρατίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας»: «Όταν έχεις 5 δισ. ευρώ ανείσπραχτο ΦΠΑ, που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά δεν πηγαίνει στα δημόσια ταμεία και δεν κάνεις τίποτα να περιορίσεις την φοροκλοπή, η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αλλά δεν θα βοηθήσει καθόλου τα δημόσια έσοδα. Με τον φόρο στα καύσιμα επιβαρύνετε την παραγωγή και αυξάνετε τις πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που έχουμε πληθωρισμό δυόμισυ φορές παραπάνω απ’ την ευρωζώνη. Και δεν είναι πληθωρισμός κόστους, αλλά πληθωρισμός κερδών, γιατί μεγάλο μέρος της οικονομίας δουλεύει για τα καρτέλ. Πού είναι τα μέτρα σας για τα καρτέλ;».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αριστεράς: «Ακούω οιμωγές και οδυρμούς για τους εργαζομένους, αλλά δεν είναι το ίδιο η ιδιωτική υπάλληλος των 700 ευρώ με τον εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα. Δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες συνθήκες εργασίας. Γιατί λοιπόν εξισώνονται ξαφνικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με αυτούς που αγωνίστηκαν σκληρά για να βρουν εκείνη την προνομιακή δουλειά (γιατί δεν γίνεται ουρά για μια θέση γραμματέως σε ένα γραφείο, αλλά στο Δημόσιο); Αυτά τα τιμάρια δεν μοίραζαν τα κόμματα της εξουσίας; Γιατί τώρα λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρξει συμμάζεμα;».

Ο ΛΑΟΣ λοιπόν θεωρεί «επαχθή» αλλά και αναγκαία τα μέτρα. Επειδή ωστόσο «δεν διακρίνει και κάποια αναπτυξιακά που θα αποτρέψουν την οικονομική ύφεση», στη φάση αυτή δηλώνει «παρών».