Η αντικατάσταση του διευθυντή  του αμαρτωλού ταμείου αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ Γιώργου Βλαντή από τη Ντιάνα Μέγγενη που πρώτο δημοσιοποίησε το tvxs.gr, οδήγησε  την πλειοψηφία της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στο ΥΠΠΟ σε κατάληψη του κτίριου του ταμείου σήμερα το πρωί, χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ελέγχεται από μέλη της πρώην διοίκησης του ταμείου που ελέγχεται μετά το πόρισμα που ήρθε στη δημοσιότητα και επιβεβαίωνε τα πεπραγμένα ετών κατά τα οποία εισέρεε ανεξέλεγκτο δημόσιο χρήμα στο ταμείο των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ (νυν ΔΗΣΥΠ ) με τη συνεργασία του εκάστοτε Υπ. Πολιτισμού.

Ads

Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ , με ανακοίνωσή της που προηγήθηκε  «επιτίθεται» στην υπουργό για την αντικατάσταση του κου Βλαντή , ο οποίος ήταν μέχρι πρότινος στη διεύθυνση του ταμείου. Κατηγορεί δε την υπουργό ότι άλλα τους είπε κι άλλα έκανε αθετώντας τη συμφωνία μεταξύ τους, την οποία συμφωνία βέβαια δεν μαρτυρούν.

«Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση και πέρα από την ήδη διακηρυγμένη -με απόφαση του Γεν. Συμβουλίου της Ομοσπονδίας- άρση της ανοχής της προς τα κομματικά διορισμένα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, πως θα αντιδράσει ακαριαία στη σημερινή ενέργεια. Το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ. είναι μία κατάκτηση των εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τις τύχες του, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να τις παραδώσουμε στα χέρια ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την εξουσία ως λάφυρο και που οι απόψεις τους συνδέονται με όσους διάκεινται υπέρ της «εκκαθάρισης του Ταμείου», δηλαδή του κλεισίματος και της απόλυσης των εργαζομένων σε αυτό.» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Να θυμίσουμε ότι ο κος Τσακοπιάκος της πρώην διοίκησης , επί 15 χρόνια πρόεδρος του ταμείου ήταν συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Επίσης να υπογραμμίσουμε ότι πρόσφατα μέλος της πρώην διοίκησης του ταμείου απείλησε μέλος του νέου ΔΣ ότι θα του πάρει το κεφάλι και θα του κόψει τα πόδια, επειδή ζήτησε στοιχεία τα οποία η πρώην διοίκηση αρνείται να παραδώσει.

Στέργιου: Οι εποχές που οι εργαζόμενοι έπρεπε να είναι “καλά παιδιά” για να μη χάσουν τη δουλειά τους και να σας ψηφίζουν πέρασαν ανεπιστρεπτί

Ads

Άμεση ήταν η αντίδραση και του νέου προέδρου του ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Θανάση Στέργιου ο οποίος δήλωσε: «Επειδή η αλητεία δεν έχει όρια κι επειδή από τη φύση μου δεν μπορώ να γίνω χυδαίος και να απαντήσω στο ίδιο ύφος με την ανακοίνωση της ομοσπονδίας , θα ήθελα να πληροφορήσω τους εργαζόμενους του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων) ότι δεν πρόκειται να υποστούν καμιά δίωξη, αντιθέτως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια κατοχύρωσης τους στα εργασιακά. Τελευταία παρατηρείται , προσπάθεια τρομοκράτησης τους από την ομοσπονδία για να παραμείνουν όμηροι και ανασφαλείς με την απειλή απόλυσης από την νέα διοίκηση που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του επονομαζόμενου και “αμαρτωλού ταμείου”. Θα ήθελα να δηλώσω από τη θέση του νέου πρόεδρου του ταμείου αλληλοβοήθειας ότι οι εργαζόμενοι,  δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και ότι οι εποχές που έπρεπε να είναι “καλά παιδιά” για να μη χάσουν τη δουλειά τους και να ψηφίζουν στα συνδικάτα, τους εκλεκτούς του αμαρτωλού συστήματος, ότι πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ακουμπήσουν με εμπιστοσύνη στη νέα διοίκηση που θα καθαρίσει ό,τι είναι βρόμικο και θα αλλάξει τα πάντα σε όφελος των εργαζομένων. Οι γκεμπελίστικες μέθοδοι του “πες ψέματα συνεχώς γιατί κάτι θα μείνει” τέλειωσαν μαζί με τον φασισμό. Ο λαϊκισμός είναι μια μορφή φασισμού και προσοχή στο εκκολαπτόμενο αυγό του φιδιού. Όποιος είναι καθαρός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.»

«Να είμαστε, λοιπόν,  ξεκάθαροι: η σημερινή κατάληψη του Ταμείου που εξήγγειλε η ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν έχει καμία σχέση ούτε με τα συμφέροντα των εργαζομένων του Υπουργείου ούτε με τα συμφέροντα των εργαζομένων του Ταμείου.» λέει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: 

Ποιοι παίρνουν τα όπλα;

«Πρόεδρος του Ταμείου όλα αυτά τα χρόνια (μέχρι το Νοέμβρη 2017) ήταν ο ίδιος: ο Γ. Τσακοπιάκος. Διευθυντής του Ταμείου (μέχρι προχτές) ήταν ο ίδιος: Γ. Βλαντής. Όπως διατυμπανίζουν παντού, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τον διαχειριστικό έλεγχο» που διεξήχθη από το ΓΛΚ για τα έτη 2005-2016. Αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα το πόρισμα του ελέγχου, όπως τους έχουμε καλέσει να κάνουν; Αφού δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, γιατί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ «παίρνει τα όπλα» μία για την αλλαγή του ΔΣ  και μία για την αλλαγή Διευθυντή στο Ταμείο; Στο κάτω κάτω αυτοί που σήμερα παίρνουν τα όπλα δεν ήταν αυτοί που είχαν κανονίσει το ΔΣ και ο Διευθυντής ενός Ταμείου που ονομαστικά (και μόνο) άνηκε στους εργαζόμενους, να τον διορίζει ο εκάστοτε Υπουργός; Ή μήπως η συμφωνία ήταν να διορίζει πάντα τον ίδιο και η συμφωνία κάπου «χάλασε»;

Η ίδια η ΠΟΕ ΥΠΠΟ απαντά και σε αυτό το ερώτημα, διαπιστώνοντας «την πλήρη αθέτηση της συμφωνίας που είχε πραγματοποιήσει με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου». Τι είχαν συμφωνήσει για άλλη μια φορά χωρίς να το πουν στους εργαζόμενους; Θυμίζουμε την ιστορία της απεργίας που εξαγγέλθηκε και δεν έγινε ποτέ…»

Χωρίς να ντρέπονται, λένε δημόσια για δεύτερη φορά ότι είχαν «εργασιακή ειρήνη» με την υπουργό κ. Κονιόρδου όσο εκείνη τους υποσχόταν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στο Ταμείο. Δεν τους αφορούν γενικώς τα θέματα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ, τους αφορά κυρίως τι θα γίνει με το Ταμείο «τους».