Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των προμηθευτών των νοσοκομείων, με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, σχετικά με την εξόφληση των οφειλών, ώστε να σταματήσει το εμπάργκο των προμηθευτών.

Ads

Η κυβέρνηση πρότεινε στους προμηθευτές μείωση στο ποσοστό της έκπτωσης στην εξόφληση από το 18%-19% στο 13%, παραμένοντας πάντως στη λογική της εξόφλησης των οφειλών με ομόλογα διάρκειας 2-4 ετών.

Οι προμηθευτές, παραμένουν ανένδοτοι σημειώνοντας ότι δεν αποδέχονται ρύθμιση με ομόλογα και εμμένουν, προς το παρόν, στο εμπάργκο, το οποίο έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις ιατρικών υλικών.

Σημειώνεται ότι ο νέος διακανονισμός που προτείνει η κυβέρνηση αναμένεται να συζητηθεί, στο ΔΣ των προμηθευτών.

Ads

Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, ότι «εκτυλίσσεται ένας εκβιασμός», και τόνισε ότι «το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει, το διακανονισμό θα τον προχωρήσουμε διότι οφείλουμε να εξυγιάνουμε το χώρο της υγείας».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προμηθευτών Σ.Μητρόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για καθυστερήσεις, λέγοντας πως «όταν υπάρχει φωτιά σπεύδεις να τη σβήσεις με έναν κουβά, δεν το μελετάς εννιά μήνες» και σημείωσε ότι η πρόταση για διακανονισμό των χρεών είναι απαράδεκτη.

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της και να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικού – ιατρικού υλικού.

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ έκανε λόγο για πλήρη διάλυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η περικοπή των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία, καθώς και η δυσλειτουργία του συστήματος προμηθειών που οδηγεί στις τρομακτικές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα. «Είναι φανερό πως το σχέδιο στήριξης κυβέρνησης – Ε.Ε. – ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά την υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Εν τω μεταξύ, σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσα τους Τζάνειο, Γενικό Κρατικό Νίκαιας και Αττικόν, συνεχίζονται οι επισχέσεις εργασίας, εξαιτίας μη καταβολής των εφημεριών. Επιπλέον, οι γιατροί σημειώνουν ότι ακόμη και να σταματήσουν τις επισχέσεις, θα είναι αδύνατο να δουλέψουν λόγω έλλειψης υλικών και προσωπικού.

Την Τρίτη 15 Ιουνίου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος με ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.