Όπως φαίνεται οι πρόσφυγες που για περισσότερο από μία εβδομάδα βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην νησίδα του ποταμού Έβρου, ανατολικά του οικισμού Κισσάρι, έχουν περάσει και επίσημα στην ελληνική όχθη.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΚΕΕΡΦΑ κατά κυβέρνησης: «Σταματήστε τις δολοφονίες στον Έβρο, ανοίξτε τα σύνορα στους πρόσφυγες»

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες παραμένουν στον Έβρο βράδυ παραμονής Δεκαπενταύγουστου, παρόλο που η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι δεν τους βρίσκει.

​Η εφημερία δημοσίευσε μάλιστα και βίντεο από τις πρώτες πρωινές ώρες του Δεκαπενταύγουστου, από πρόσφυγα στον Έβρο: «Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν ότι βρισκόμαστε στη νησίδα. Αλλά βρισκόμαστε εδώ. Σήμερα είναι 15/8/2022. Εδώ βλέπετε τη νησίδα», ακούγεται να λέει.

Ads

Διαβάστε επίσης: Επιστολή Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε Θεοδωρικάκο για Έβρο

Από εκείνο το σημείο απευθύνουν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου νέα αγωνιώδη έκκληση στις ελληνικές αρχές να προβούν σε επείγουσα επιχείρηση διάσωσης και βοήθεια, καθώς μια από τις εγκύους της ομάδας είναι ετοιμόγεννη και χρειάζεται άμεσα βοήθεια.

H παρουσία των προσφύγων στην νησίδα ανατολικά του χωριού Κισσάρι αποδεικνύεται από το γεωγραφικό στίγμα που έχουν στείλει μέσω του live location του WhatsApp, αλλά και από μεταδεδομένα φωτογραφιών που έχουν στείλει και δείχνουν τη χρονική στιγμή και το γεωγραφικό στίγμα όπου τραβήχτηκαν.

Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν.» ισχυρότερη απόδειξη ακόμη αποτελεί το γεγονός ότι Έλληνες που βρέθηκαν στην ελληνική όχθη απέναντι από τη νησίδα, άκουσαν τις κραυγές των προσφύγων από τη νησίδα και τις κατέγραψαν σε ηχητικό μήνυμα που έχει στη διάθεσή του το περιοδικό Spiegel.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, «η ομάδα των 39 Σύρων στη νησίδα βρίσκεται πλέον 100% σε ελληνικό έδαφος. Πέρασαν σήμερα στην ελληνική όχθη του ποταμού. Τώρα βρίσκονται σε αυτήν την τοποθεσία σύμφωνα με τα μεταδεδομένα από τις φωτογραφίες τους. Γνώριζαν όλα τα fake news που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα και μοιράστηκαν περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες χθες το βράδυ και σήμερα».

Την ίδια ώρα, έγκυος φαίνεται πως βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ζητώντας βοήθεια: «Είμαι έγκυος στον 8ο μήνα και χρειάζομαι γιατρό γιατί αιμορραγώ».