Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι αυστηρότερες πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, τουλάχιστον για τον τελευταίο ένα μήνα. Το συμπέρασμα προκύπτει από την έγκυρη πλατφόρμα δεδομένων Our World In Data, που συλλέγοντας μια σειρά από στοιχεία έχει σχηματίσει και ανανεώνει τον «πίνακα αυστηρότητας».
 
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα προηγείται στις συγκρίσεις που επιχειρήσαμε στη διαδραστική πλατφόρμα, τόσο σε σχέση με κράτη της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Γαλλία όσο και σε σχέση με μη ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Νότια Κορέα. Βέβαια η «πρωτιά» αυτή στην αυστηρότητα δε μεταφράζεται απαραίτητα και από αντίστοιχη υγειονομική κάλυψη.
 
Τα στοιχεία του πίνακα προκύπτουν με τη σειρά τους από το Παρατηρητήριο Απόκρισης των κυβερνήσεων στην Covid-19 του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. [“A global panel database of pandemic policies (Oxford COVID-19 Government Response Tracker)”.] Το «σκορ» κάθε χώρας προκύπτει από τα επιμέρους σκορ σε 13 δείκτες, σε μια κλίμακα από 0 έως 100.
 
Οι δείκτες αυτοί είναι οι εξής: Κλείσιμο των σχολείων, κλείσιμο χώρων εργασίας, ακύρωση εκδηλώσεων, περιορισμοί στις συγκεντρώσεις ατόμων, κλείσιμο συγκοινωνιών, εκστρατείες πληροφόρησης, παραμονή στο σπίτι, περιορισμοί εσωτερικών μετακινήσεων, έλεγχοι διεθνών μετακινήσεων, πολιτική για τα τεστ, ιχνηλάτηση, κάλυψη του προσώπου, πολιτική εμβολιασμού. Συνεπώς τα σκορ αυτά αποδίδουν προφανώς την αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων αλλά και το βαθμό γενικότερης «ενασχόλησης» των διαφόρων κυβερνήσεων με την πανδημία.
 
Η σύγκριση με χώρες της Ευρώπης
 
Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει τις αυστηρότερες πολιτικές αντιμετώπισης της covid-19 από προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία. Αυστηρότερες πολιτικές έχουμε και σε σχέση με τη γείτονα Ιταλία, την Κύπρο αλλά και τις συγκρίσιμες με την Ελλάδα σε πληθυσμό και βιοτικό επίπεδο Πορτογαλία και Ουγγαρία.

Ads

 image

 
Την 28η Μαρτίου, ημέρα που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για όλες τις συγκρινόμενες χώρες, η Ελλάδα είχε σκορ 87,96, με την Ιταλία να έπεται με 84,26, την Πορτογαλία με 80,56. Η Γερμανία είχε 75 και η Γαλλία 68,5.
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας η Ελλάδα ήταν στη μέση περίπου του σχετικού πίνακα. Το καλοκαίρι με την άφιξη των τουριστών και τη γενικότερη χαλάρωση έπεσε στις τελευταίες θέσεις. Στο δεύτερο κύμα του φθινοπώρου βρισκόταν ψηλά αλλά όχι πρώτη. Κατέλαβε για λίγο την πρωτιά στις αρχές Δεκέμβρη και την επανέκτησε στο τρίτο κύμα, οπότε και τη διατηρεί από τις αρχές Μαρτίου.
 
Η σύγκριση με μη ευρωπαϊκές χώρες
 
Όμως η χώρα μας μετριέται την τρέχουσα περίοδο ως αυτή με τις αυστηρότερες πολιτικές και σε σύγκριση με πολλές μη ευρωπαϊκές χώρες, τόσο του δυτικού κόσμου όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ όσο και της μακρινής ανατολής όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη. Από τις αρχές Μαρτίου προηγούμαστε με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο Ιράν αλλά και από τη γείτονα Τουρκία.
 
Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου οπότε και υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τις υπό σύγκριση χώρες, η Ελλάδα είχε σκορ αυστηρότητας 87,96, το Ιράν 80,09 και η Τουρκία 72,22. Η Αργεντινή που είχε την πρωτιά το φθινόπωρο τώρα μετρήθηκε στο 70,37 και οι ΗΠΑ 66,20. Η Νότιος Κορέα που αποτέλεσε χώρα – πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας στο πρώτο κύμα έχει 58,33, ο πρωταθλητής των εμβολιασμών Ισραήλ 50,93, ακριβώς όπως και το κέντρο των υπηρεσιών στην Ασία, η Σιγκαπούρη.
 
image

Πρωτιά στην αυστηρότητα δε σημαίνει αποτελεσματικότητα
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι πως γίνεται μετά από τόσους μήνες επιβολής lockdown το πανδημικό κύμα να μην έχει κοπάσει καταγράφοντας νέα ρεκόρ σε κρούσματα, θύματα και διασωληνωμένους. Οι επιστήμονες που επιμελούνται τον πίνακα αυστηρότητας στην πλατφόρμα Our World In Data επισημαίνουν ότι ο πίνακας χρησιμεύει μόνο για συγκρίσεις αυστηρότητας των μέτρων και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως μια βαθμολογία αποτελεσματικότητας της απόκρισης κάθε χώρας.
 
Η απάντηση στη μη αποτελεσματικότητα για το μακρύ Lockdown στην Ελλάδα έχει επισημανθεί κατά καιρούς από ειδικούς επιστήμονες σε δημόσιες τοποθετήσεις: Τα περιοριστικά μέτρα έχουν νόημα και «πιάνουν τόπο» εφόσον στοχεύουν σε σωστή κατεύθυνση και ταυτόχρονα γίνονται μια σειρά από άλλες ενέργειες.
 
Η ελλιπής επιδημιολογική καταγραφή, με περιορισμένο αριθμό των τεστ και μη αντιπροσωπευτικό πληθυσμιακό δείγμα, δημιουργεί μια στρεβλή εικόνα που οδηγεί ακόμη και σε λάθος εισηγήσεις. Επίσης η μη λήψη μέτρων σε βασικές εστίες διασποράς, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή οι χώροι εργασίας, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο. Οι δε αντιφάσεις στα μέτρα δημιουργούν επιπλέον σύγχυση στην κοινωνία, που έχει ήδη εξαντληθεί οικονομικά και ψυχολογικά από το μακροχρόνιο lockdown.
 
 
Και βέβαια η ενίσχυση του συστήματος υγείας ώστε να μην βρίσκεται το σύστημα διαρκώς σε μια κατάσταση πανικού και κατάρρευσης. Από την αρχή της πανδημίας επισημαίνονται από όλες τις πλευρές οι ελλείψεις σε προσωπικό, και μάλιστα εξειδικευμένο, αλλά και σε υποδομές εντατικής θεραπείας, προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες του ΕΣΥ και να ανταποκριθεί στην αναπόφευκτη πίεση. Ένα και πλέον χρόνο μετά η ενίσχυση στο σύστημα υγείας είναι σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς ανεπαρκέστατη, με αντικειμενική απόδειξη επ’ αυτού το πλήθος των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, με τεράστιο κίνδυνο για την εξέλιξη της υγείας τους.
 
 

Ads