Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης το Σάββατο αστυνομικές δυνάμεις και συμβασιούχοι, ενώ ο χώρος είναι σήμερα ανοιχτός για το κοινό. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, παρεμποδίζοντας την έκδοση των εισιτηρίων και όχι την είσοδο του κοινού στο χώρο.

Ads

Η Ακρόπολη παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτα υπό αστυνομικό κλοιό. Εντός της ημέρας, οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού πρόκειται να αποφασίσουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεών τους. Άφησαν, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο επανέλθουν δριμύτεροι από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος των συμβασιούχων δήλωσε στο Αθναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως στη σημερινή τους συνάντηση, οι συμβασιούχοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να παραμείνουν διακριτικά σήμερα και αύριο έξω από τον χώρο του μνημείου, χωρίς να εμποδίζουν την πρόσβαση στους επισκέπτες του και απαίτησαν την αποχώρηση των ανδρών της αστυνομίας.

«Δεν είναι δυνατόν να είμαστε εμείς αυτοί, που αμαυρώνουν την ιερή εικόνα της Ακρόπολης και όχι οι άνδρες των ΜΑΤ, που παραμένουν στην περιοχή. Εμείς, με την απόφασή μας να μη δημιουργήσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα το Σαββατοκύριακο δηλώνουμε ότι σεβόμαστε και αγαπούμε τον χώρο», τόνισε ο κ. Χασομέρης και κατέληξε: «Από Δευτέρα, όμως, αν χρειαστεί να κλιμακώσουμε την κινητοποίησή μας, θα το κάνουμε».

Ads

Από τις 07:00 μέχρι τις 15:00 του Σαββάτου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, αναγνωρίζοντας ως κοινά τα αιτήματα των συμβασιούχων, πραγματοποιεί συγκέντρωση στην είσοδο της Ακρόπολης. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου δήλωσαν στο ρ/σ Σκάι πως στο εξής θα παρεμποδίζουν την έκδοση των εισιτηρίων και όχι την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, το Σωματείο Έκτακτων Υπαλλήλων αποφάσισε να παραμείνει έξω από την Ακρόπολη όσο παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις.

Χθες, Παρασκευή, οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στον χώρο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα επιχειρηθεί κατάληψη, ενώ οι επισκέπτες εισέρχονταν κανονικά στην Ακρόπολη, μετά τη λήξη της στάσης εργασίας των μονίμων του υπουργείου Πολιτισμού, που έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως «είναι ιερό το δικαίωμα της έκφρασης των πολιτών, αλλά εξίσου ιερό είναι και το δικαίωμα στον εθνικό μας πλούτο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βάζει λουκέτο και να οικειοποιείται τα μνημεία μας».