Αντιπροσωπεία βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) επισκέφθηκε σήμερα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για την υπόθεση του C4i, δηλαδή για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.  Όπως έγινε γνωστό, μετά τη συνάντηση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τη Βουλή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής και όλον τον φάκελο για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψιν του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία.

Ads

Υπενθυμίζεται πως την ίδια στιγμή που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισκέπτονταν την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πληροφορίες από την έρευνα της υπόθεσης αναφέρουν πως μάρτυρας έχει καταθέσει εις βάρος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φέρεται να χρηματίστηκε ώστε να δοθεί το έργο στην αμερικανική κοινοπραξία SAIC και εν συνεχεία με υπεργολαβία στη Siemens. Αξίζει επίσης να σημεωθεί πως μάρτυρες έχουν καταθέσει για χρηματισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη, ενώ ο Μισέλ Ζοσεράν, γάλλος έμπορος όπλων και πρώην πρόεδρος της Thales, της εταιρείας που φέρεται να έχει χρηματίσει τον Γιάννο Παπαντωνίου για την προμήθεια των φρεγατών «S», με την κατάθεσή του έχει βάλει στο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Με βάση τις καταθέσεις υπήρξε και το αίτημα των δικαστικών αρχών για άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα Σημίτη και της συζύγου του.

βουλευτές της ΔΗΣΥ με την αναφορά τους στον Άρειο Πάγο «καρφώνουν» και την κυβέρνηση Καραμανλή και ζητούν απαντήσεις σχετικά με την πορεία της υπόθεσης του C4i. Την αναφορά στην Ξ. Δημητρίου με θέμα «Ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο» υπογράφουν οι βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου, Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς, Θεόδωρος Παπαθεωδώρου και Γιάννης Κουτσούκος.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών επικαλείται το υπ’ αριθμ. 1732/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο εστάλησαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο. Όπως αναφέρουν, το βούλευμα υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση, με την οποία διαπιστώθηκε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ. Στην αναφορά επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της σχετικής σύμβασης καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)».

Ads

Στην ουσία οι βουλευτές του ΔΗΣΥ θέτουν θέμα ποινικών ευθυνών τριών πρώην υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή για ζημία του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Οι άλλοι δύο υπουργοί ήταν ο Χρ. Μαρκογιαννάκης και ο Β. Πολύδωρας. Σημειώνεται ωστόσο πως στην Εξεταστική Επιτροπή του 2011 τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ είχαν καταλήξει πως δεν υφίστανται ευθύνες για τα τρία εν λόγω πολιτικά πρόσωπα.

Το θέμα ανακινήθηκε με αφορμή δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», που αφορά το προαναφερόμενο δικαστικό βούλευμα στο οποίο ο εισαγγελέας αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις των τριών Υπουργών της Κυβέρνησης Καραμανλή 2004-09 κατά την παραλαβή του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης του C4i καθώς στο πρώτο, δηλαδή την ανάθεση του έργου, εμπλέκονται στελέχη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Η σημερινή κίνηση των βουλευτών της ΔΗΣΥ εντασσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης στήριξης του Κώστα Σημίτη, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο για τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Μαξίμου: Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η ΝΔ

«Η συκοφαντική επίθεση του Κινήματος Αλλαγής εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία κλιμακώθηκε με τη σημερινή επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αποτελεί πρωτοφανές ηθικό, πολιτικό και θεσμικό ατόπημα» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Μέχρι στιγμής ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχουν επιλέξει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Θα πάρουν θέση ή θα συνεχίσουν να συνδράμουν στις επιθέσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη σιωπή τους; Αναμένουμε με ενδιαφέρον» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού.

Πηγές από τη ΝΔ, απαντώντας στην ανακοίνωση του Μαξίμου, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιχείρηση «επιστροφής στο παρελθόν» και λάσπη. «Η ΝΔ δεν προκειται να λάβει μερος στην κυβερνητική επιχείρηση “επιστροφή στο παρελθόν” και στη λάσπη που συστηματικά πετά για να αποπροσανατολίσει από τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί. Αν κάποιοι άλλοι το κάνουν, αυτό δεν αφορά ούτε τη ΝΔ, ούτε την κοινωνία που θέλει να προχωρήσει μπροστά. Σε ό,τι αφορά ατον Προεδρο της Δημοκρατίας δεν υφίσταται το παραμικρό ζήτημα”, ανέφεραν, προκαλώντας αίσθηση καθώς στην απάντησή τους δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο ΚΙΝΑΛ και στην κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ