Η 21χρονη Ιρακινή, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, μέλος της μειονότητας Γεζίντι, είχε απαχθεί από τους μαχητές του ISIS τον Αύγουστο του 2014 και έζησε μια κόλαση επί της γης όσο καιρό βρισκόταν στα χέρια τους. Κακοποιήθηκε σεξουαλικά και σωματικά αμέτρητες φορές, μέχρι που κατάφερε να διαφύγει και να ταξιδέψει στην Γερμανία. Θεωρείται πλέον σύμβολο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Ads

Σήμερα, η Νάντια βρέθηκε στο πλευρό των συμπατριωτών της στην Ειδομένη και συναντήθηκε με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μίλησε και με τους πρόσφυγες που από χτες κρατούν κλειστή την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων (ΠΑΘΕ), στο ύψος του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

image

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, μέσω τηλεφώνου, η νεαρή Γεζίντι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά και είπε πως αυτό που συμβαίνει αποτελεί ανθρωπιστική κρίση.

Ads

Ανέφερε πως στις επαφές που είχε, σήμερα, με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη εισέπραξε απογοήτευση και σχεδόν όλοι της έλεγαν πως περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα. Η ίδια, ωστόσο, τους είπε πως τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και ότι είναι προς το συμφέρον τους να μετακινηθούν στα κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης.

Η Νάντια Μουράντ επεσήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μεταφοράς των προσφύγων στα κέντρα και πως θα πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.

Πριν από μερικές ημέρες, η Νάντια είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

image