Επιχείρηση «φρένο» φαίνεται ότι μπήκε σε εφαρμογή εν όψει της σημερινής κρίσιμης τηλεδιάσκεψης μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Άγκελα Μέρκελ και το Νικολά Σαρκοζί το βράδυ της Τετάρτης. Χρεκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικό κόστος για τη χώρα και την ευρωζώνη, υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ο Επίτροπος, Όλι Ρεν, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, εκτίμησε ότι η έκτη δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει να εκταμιευτεί καθώς η ευρωζώνη δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα». Ωστόσο, Γαλλία και Γερμανία επιμένουν στην εφαρμογή των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.

Ads

«Μια χρεοκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε δραματικό κόστος για την χώρα, την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επίτροπος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν.

 

«Θα ήθελα να πω κάτι σε όσους υπονοούν ότι η Ελλάδα θα είναι καλύτερα εκτός της Ευρωζώνης. Διαφωνώ έντονα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα», υποστήριξε στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Υποστήριξε επιπλέον ότι τα ευρωομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση.

Ads

 

Μπαρόζο: Η έκτη δόση πρέπει να εκταμιευτεί

 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο εκτίμησε ότι η 6η δόση προς την Ελλάδα θα πρέπει να εκταμιευτεί, καθώς η ευρωζώνη δε θα είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας μέλους της.

 

Ταυτόχρονα, ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η έκδοση ευρωομολόγου «δεν θα φέρει άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα» που αντιμετωπίζει η ζώνη του ευρώ. Το ευρωομόλογο, για το οποίο γίνεται λόγος εδώ και αρκετούς μήνες, «θα αποτελέσει μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Δεσμεύσεις ως αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια ζητά η Γαλλία

 

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη «να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα». Σημειώνεται ότι, όπως μεταδίδει το Reuters, η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει τελικά στις 20:00 και όχι στις 19:00, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο λόγος της καθυστέρησης δεν έχει γίνει γνωστός.

 

Οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχο της Ευρωζώνης, αναφέρουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος θα διαβεβαιώσουν τον Γ.  Παπανδρέου, για τη στήριξή τους στις «σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειές» του να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει τον δανεισμό. Ταυτόχρονα, οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα προτρέψουν τον κ. Παπανδρέου να επιτύχει μία «μετρήσιμη πρόοδο» σχετικά με τις υποσχέσεις της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα για την επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης.

 

Πάντως, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, διευκρίνισε πως η Γαλλία θα ζητήσει από την Ελλάδα δεσμεύσεις ότι θα ικανοποιήσει τους στόχους για τη μείωση της ελλείμματος ως προϋπόθεση για την επέκταση του προγράμματος βοήθειας. Επισήμανε ακόμη ότι από τη γαλλική πλευρά μετά την τηλεδιάσκεψη δεν θα γίνουν ανακοινώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
 

«Από τη μία πλευρά υπάρχει η δέσμευση των ηγετών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να προωθήσουν μία σειρά από μέτρα», ανέφερε. «Αυτό είναι το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων», σημείωσε.
 

«Το σχέδιο έχει επικυρωθεί από το ΔΝΤ. Είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο για να μπει η Ελλάδα πίσω στο σωστό δρόμο. Θέλουμε μία εγγύηση (σ.σ. δέσμευση, δεν αναφέρεται σε εμπράγματες ή χρηματικές εγγυήσεις) ότι το σχέδιο ανάκαμψης που ανακοινώθηκε (σ.σ το Μεσοπρόθεσμο) θα εφαρμοστεί», τόνισε.

 

Καιo Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε από την Ιταλία πως η Ευρώπη χρειάζεται ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών της. Πρόσθεσε πως η χώρα μας πρέπει επίσης να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της.

 

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ζαν Λεονετί, δήλωσε νωρίτερα ότι δε θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη, ενώ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του οίκου Moody’s για την υποβάθμιση δύο γαλλικών τραπεζών, επεσήμανε ότι οι γαλλικές τράπεζες δε διατρέχουν κίνδυνο.

 

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα σενάρια που κυκλοφορούν στις αγορές, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν είπε ότι αυταπατώνται όσοι πιστεύουν ότι μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αποτελεί ρεαλιστική λύση. «Υπάρχουν δυο αυταπάτες για την Ελλάδα: Η πρώτη είναι ότι μπορεί να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση», είπε ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Μάρκο Μπούτι. Όσο για τη δεύτερη αυτή είναι ότι «τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να περιοριστούν εντός των εθνικών της συνόρων. Ο κίνδυνος μετάδοσης είναι τεράστιος».

 

Ωστόσο, οι φωνές που ζητούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν έχουν κοπάσει. Με τη φράση «θα πρέπει να αφήσουμε την ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα, να χρεοκοπήσει», ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος νεοφιλελεύθερου κόμματος, Ρίχαρντ Σούλικ, τάχθηκε ανοικτά υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας μας. Σε σημερινή του συνέντευξη στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Σούλικ υποστηρίζει πως μία κρίση χρέους δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με νέα χρέη, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί απειλή για το ευρώ. Παράλληλα, δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της και ως εκ τούτου, ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του θα επιδιώξει με κάθε μέσο να αποτρέψει τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης.

 

Κυβερνητική σύσκεψη πριν από την τηλεδιάσκεψη

 

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στο γραφείο του στη Βουλή. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πορεία με την οποία υλοποιείται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προκειμένου ο κ. Παπανδρέου να έχει πλήρη εικόνα ενόψει της τηλεδιάσκεψης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας, Ηλίας Μόσιαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Γερουλάνος.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί, για τις αποφάσεις των δύο τελευταίων υπουργικών συμβουλίων και θα τονίσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

 

Επίσης ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με τους δύο ευρωπαίους ηγέτες τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ θα ζητήσει και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Επιπλέον, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ανάπτυξης συνολικά στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί από την Βουλή στις 19:45 περίπου, δεν θα χρειαστεί, όπως αναφέρθηκε, η παρουσία κανενός υπουργού δίπλα στον πρωθυπουργό, ενδέχεται όμως, αν χρειαστεί, να συνδράμει κάποιος ειδικός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου.

Επίσης, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το Μεσανατολικό.