Στην BP πουλήθηκε το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου. Η συμφωνία υπογράφηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταξύ της Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International.

Ads

 
Η Energean Oil υπέγραψε και μια τροποποιητική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.
 
Όπως αναφέρεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η συμφωνία ύψους 500 εκατ. δολαρίων σηματοδοτεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα. Ο ενεργειακός κολοσσός είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας το σύνολο των εμπορικών δραστηριοτήτων του στα ΕΛΠΕ. Σημειώνεται πως το ύψος της συμφωνίας εκτιμήθηκε με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου στα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου.
 
Μέσω της συμφωνίας, όπως ανακοινώθηκε, δημιουργούνται παράλληλα και οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση νέων γεωτρήσεων στην περιοχή με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.
 
Σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγές της αγοράς, η συμφωνία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα εν όψει και των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, κυρίως στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Το υπουργείο αναφέρει πως «η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας».

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός Γ. Μανιάτης και πρόσθεσε: 
 
«Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα στέλνουν στις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας ανέφερε πως «η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014».
 
«Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε και υπενθύμισε πως  η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα.