Κρίσιμο θεωρείται το σημερινό Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο και κατά το οποίο αναμένεται να εξεταστεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού 2011. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το τρέχον έτος αλλά το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου τύπου πάντως στην ατζέντα του Eurogroup αναμένεται να βρεθεί και η αναδιάταξη του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και οι αλλαγές που αυτή θα επιφέρει στους ιδιώτες δανειστές.

Ads

Στο Eurogroup αναμένεται να παραστούν και οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας οι οποίοι θα ενημερώσουν αναλυτικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να ζητήσουν από τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης να είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ζητηθούν περισσότερες παρεμβάσεις αναφορικά με τις δαπάνες.

Στην ατζέντα η αναδιάταξη του σχεδίου βοήθειας

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde στην ατζέντα των ΥΠΟΙΚ θα βρεθεί η αναδιάταξη του σχεδίου βοηθείας για την Ελλάδα, το οποίο ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και κυρίως οι επιπρόσθετες θυσίες που ενδεχόμενα θα χρειαστεί να κάνουν οι ιδιώτες πιστωτές. Όπως επισημαίνει μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα είναι δεδομένο ότι οι προσπάθειες που ζητά η συμφωνία της 21ης Ιουλίου από τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια που κατέχουν ελληνικό χρέος δεν θα είναι αρκετές. Και η Αθήνα δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα.

Ads

Σύμφωνα με τη Le Monde, συζητείται μια αναμόρφωση μεταξύ πιστωτών και ευρωπαϊκών αρχών υπό την καθοδήγηση του ΙΙF το οποίο συγκεντρώνει τα 400 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο.

Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου ορίζει ότι  οι επενδυτές που διακατέχουν ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να τα αλλάζουν με άλλα ομόλογα που εκδίδει η Αθήνα με ένα κούρεμα της τάξης του 21% παίρνοντας όμως για αντάλλαγμα τίτλους με λιγότερο ρίσκο, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι εγγυημένοι από το EFSF. Ωστόσο, τώρα εξετάζονται εκ νέου διαφορετικές εκδοχές. Μία εξ αυτών συνίσταται στο να συμπεριληφθούν στην ανταλλαγή, οι τίτλοι που λήγουν μετά το 2020, κάτι που δεν ήταν στην Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται τροποποιηθούν οι όροι ανταλλαγής ώστε να υπάρξει κούρεμα της τάξης του 50% και όχι 21%. Η ιδέα προωθείται κυρίως από τη Γερμανία και τις σύμμαχες χώρες όπως η Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία. Το σενάριο αυτό αρνούνται Γαλλία αλλά και Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Le Monde αυτό συμβαίνει γιατί οι γαλλικές τράπεζες έχουν προβλέψει στους ισολογισμούς τους ζημιές 21% στα ελληνικά ομόλογα και δεν επιθυμούν να πάνε πιο πέρα και να τρομοκρατήσουν κι άλλο τις αγορές που ήταν αμείλικτες απέναντί τους τις τελευταίες εβδομάδες.

Όλι Ρεν: Εξετάζεται η μόχλευση για την ενίσχυση του EFSF

 
Η μόχλευση είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Έχουμε μια πολύ σημαντική συνάντηση σήμερα, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρεις βασικές προκλήσεις: τη στάσιμη ανάπτυξη, τα αδύναμα δημοσιονομικά στοιχεία και τις τράπεζες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας παράλληλα όλα τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Υπέρ της μόχλευσης και ο Νουαγιέ

Και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κριστιάν Νουαγιέ, τάχθηκε υπέρ της μόχλευσης των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του EFSF για να αυξηθεί η δυνατότητα παρέμβασής του. Ωστόσο, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την αύξηση των κεφαλαίων του Ταμείου. «Είναι θέμα άποψης, αν οι πόροι είναι αρκετοί» υποστήριξε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται μία αύξηση στο ίδιο το EFSE, αλλά προσωπικά είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μόχλευση των υφιστάμενων πόρων, ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη παρεμβατική ικανότητα» συμπλήρωσε.

Παπανδρέου: Απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων

Κατά την εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι απαρέγκλιτος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, «ώστε να εγγυηθούμε την αξιοπιστία της χώρας και να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουλίου».

Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ, με πρώτη τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για την κατάληξη όλων αυτών των διαδικασιών, αλλά και για την επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια όλων των χωρών της ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο και η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, το οποίο θα έχει ως κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα την οικονομική διακυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι παρά τις αντιρρήσεις που υπήρξαν, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε το πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την μελλοντική οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επιβάλλεται ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν θα μπορούν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, για την διόρθωση των δημοσιονομικών τους πολιτικών. Το Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να δώσει την συγκατάθεσή του, η οποία θα επιτρέψει την θέση των αλλαγών σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2011 ή τις αρχές του 2012.