Περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι κομμάτων-μελών από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνέρχεται στην Αθήνα σήμερα, Παρασκευή και αύριο, Σάββατο. Στην ομιλία του, κατά την έναρξη των εργασιών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και του εφαρμοστικού νόμου είναι σαφής ένδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ads

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη με το νέο πακέτο βοήθειας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και χρόνο, ώστε η χώρα να κάνει πράξη τις αναγκαίες αλλαγές και ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους πολίτες και τα κοινοβούλια των ξένων χωρών για την αλληλεγγύη που δείχνουν, μέσω της συμμετοχής των χωρών – μελών της ΕΕ στο νέο πακέτο βοήθειας.

Αναφερόμενος στους Έλληνες διαδηλωτές, επισήμανε πως δεν διαδηλώνουν στους δρόμους μόνο για τις οικονομικές θυσίες, που καλούνται να κάνουν, αλλά και για αλλαγές που θα καταστήσουν τη χώρα δικαιότερη και δημοκρατικότερη. «Είναι μια απαίτηση, όχι μόνο ελληνική, αλλά και παγκόσμια», σημείωσε.

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα βρεθούν θέματα όπως «η στήριξη της ελπίδας των πολιτών στον αραβικό κόσμο, η ειρήνη στη Μέση Ανατολή με στόχο ένα Παλαιστινιακό κράτος και ασφαλή, αναγνωρισμένα σύνορα για Ισραήλ και Παλαιστίνη και τα «μαθήματα» από την τραγωδία της Φουκουσίμα σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας».

Ads

Νωρίτερα, «ανοίγοντας» τις εργασίες ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο του Σοσιαλιστικής Διεθνούς διεξάγεται σε μια φάση, ιδιαίτερα σημαντικών εξελίξεων, που θα καθορίσουν τις τάσεις στην παγκόσμια οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η διοργάνωσή του στην Αθήνα αποτελεί έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ για τη «μάζωξη των Σοσιαλδημοκρατών»

«Και μόνο το γεγονός ότι τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου και της ΕΕ πανηγυρίζουν στον Αστέρα για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, είναι αρκετό για να εγκαταλείψει τα κόμματά τους κάθε εργαζόμενος που τους ακολουθεί. Η σοσιαλδημοκρατία είναι διεθνώς ένα πτώμα, που έχει το θράσος να εμφανίζεται και ως ανανέωση», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αναφερόμενο σε δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι «η Ελλάδα του παρελθόντος αποτελεί ύβρη», σημειώνει ότι «αφορά το λαό και τους αγώνες του και όχι τη σωρεία των αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Γι’ αυτή τη βαρβαρότητα ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του είναι περήφανοι, ενώ για τους λαϊκούς αγώνες ντρέπονται. Αυτά είναι τα αστικά κόμματα».