Την Παρασκευή θα γίνει η Σύνοδος των Μεσογειακών Ευρωπαϊκών Χωρών, στην Αθήνα, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα ενόψει της Συνόδου Κορυφής των 27, για το μέλλον της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Στόχος της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) που συγκαλεί ο Πρωθυπουργός, είναι, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «η ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού ώστε οι ευρωμεσογειακές χώρες να ενδυναμώσουν την παρέμβασή τους στην ευρωπαϊκή ατζέντα και να ενισχύσουν το αποτύπωμά τους σε αυτήν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν την θεματολογία της συζήτησης που θα διεξαχθεί ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και υψηλόβαθμο στέλεχος της ισπανικής κυβέρνησης:

Ads

α) Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. με έμφαση στην περιφερειακή ασφάλεια και την ειρήνη.
β) Ανάπτυξη με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την προσέλκυση επενδύσεων.
γ) Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Η συνάντηση των ηγετών των Μεσογειακών χωρών θα γίνει στις 13.00 και στις 15,15 θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και στη συνέχεια κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στις 17.30, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα μεταβούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Οράματα της Μεσογείου».

Οι εργασίες των ηγετών θα γίνουν στο Ζάππειο Μέγαρο.