Το πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των ομολόγων, PSI, κομίζει στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα. Ο κ. Νταλάρα συναντάται αυτή την ώρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του PSI, με κεντρικό πρόβλημα να αποτελεί η αποφυγή του χαρακτηρισμού της διαδικασίας ως πιστωτικού γεγονότος. Στο τραπέζι και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής ευθύνης των πιστωτών, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική εθελοντική συμμετοχή.
Ads
Εν τω μεταξύ, την ώρα που εκδηλώνονται αντιδράσεις τραπεζών για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας και οι συγκεχυμένες διαρροές για την πορεία του PSI αποτελούν «σκοτσέζικο ντους», ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, δηλώνει αισιόδοξος, διαμηνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων «είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο».
Μιλώντας στη λήξη του φόρουμ με επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη συνάντηση, ίσως αύριο το πρωί, με τον φίλο μας τον κ. Τσαρλς Νταλάρα από το IIF».
«Θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δις ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
Σε ικανοποιητικό σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), όπως δήλωσε από πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ακόμη ότι, αν δεν είναι επαρκής η συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα, ενδεχομένως να χρειαστεί η διαφορά που θα προκύψει να καλυφθεί από την πλευρά των εταίρων.
«Αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό» υποστήριξε.
Πρόοδο στις συνομιλίες για το «κούρεμα» βλέπει το Spiegel
Πρόοδος φαίνεται να υπάρχει στις συζητήσεις που αφορούν το «κούρεμα» του χρέους, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να υπάρξει συμφωνία πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.
Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει, επιπλέον, τη σημασία της συμφωνίας της Ελλάδας να ισχύσει το αγγλικό δίκαιο για την ανταλλαγή των ομολόγων, το οποίο ισχύει και για τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον Μάιο του 2010.
Παρατηρεί δε, ότι οι συνέπειες της εν λόγω συμφωνίας είναι τεράστιες. Γιατί, σε περίπτωση στάσης πληρωμών, το αγγλικό δίκαιο ευνοεί κατεξοχήν τον πιστωτή, που μπορεί με προοπτική επιτυχίας να υποθηκεύσει κινητές αξίες (μετοχές), ακίνητα ή χρηματικά έσοδα (φόρους) του ελληνικού κράτους, να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση και να γίνει ιδιοκτήτης τους.
Αυτό ακριβώς το δίκαιο προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα, αφού εκφράζονται φόβοι ότι οι δανειστές σε έσχατη περίπτωση μπορεί να εξωθήσουν την Ελλάδα σκόπιμα σε χρεοκοπία, σημειώνει το Spiegel. «Η Ελλάδα θα γινόταν πραγματική όμηρος των δανειστών της» τονίζει, ενισχύοντας την άποψη, ο δικηγόρος Μάριος-Σάββας Μαρινάκος.
Συγκεχυμένες διαρροές
Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες και οι διαρροές γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη ήταν συγκεχυμένες.
Ορισμένες τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι διαβουλεύσεις δεν βρίσκονται σε καλή πορεία και για το λόγο αυτό, υποστήριξαν, ενδεχομένως να χρειαστεί αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. «Οι κυβερνήσεις εξετάζουν αύξηση του δικού τους μεριδίου» υποστήριξε στο πρακτορείο μία από τις πηγές.
Την ίδια στιγμή, αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «επικείμενη συμφωνία»: Το CNBC υποστήριζε πως τα νέα ομόλογα έχουν 30ετή διάρκεια, πιθανότατα διεπόμενα από το βρετανικό δίκαιο, αν και ανοικτό και «διαφιλονικούμενο» παραμένει το επιτόκιο. Η Wall Street Journal ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιλαμβάνονται ότι με την οριστικοποίηση του PSI, η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος θα βαρύνει αποκλειστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ οι New York Times σημείωναν από την πλευρά τους τα «ριψοκίνδυνα στοιχήματα» από κατόχους ελληνικών ομολόγων, που αγοράζουν ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου για ελληνικά ομόλογα που ωριμάζουν τον προσεχή Μάρτιο.
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται -σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η Handelsblatt- να εκτίμησε πως η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισ. ευρώ» κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στο Βερολίνο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι Λαγκάρντ και Μέρκελ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >