Στην Αθήνα βρίσκεται την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας K. Παπούλια, τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο.

Ads

 
Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο κήρυξαν την έναρξη του Συμποσίου «ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας». Ο Λαβρόφ κατά την τοποθέτησή του εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν οι εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών.

 
Το συμπόσιο οργανώνει το Ίδρυμα Ιωάννης Καποδίστριας και το ίδρυμα Αγίου Ανδρέα με αφορμή την επέτειο της σύναψης 185 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.
 
Ο Λαβρόφ θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κάρολο Παπούλια. Στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τη λήξη της οποίας θα υπάρξουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και υπογραφή διμερών συμφωνιών. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις και αργότερα θα γευματίσουν.
 
Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί το φυσικό αέριο, δηλαδή τα ζητήματα γύρω από τη ΔΕΠΑ και τον αγωγό South Stream, αλλά και ο ΟΣΕ, καθώς μαζί με τον Λαβρόφ στην Αθήνα έρχεται και ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, επικεφαλής του οργανισμού των ρωσικών σιδηροδρόμων.