Στην Αθήνα συμφωνήθηκε να λάβει χώρα ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών χώρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ads

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και διήρκεσε τρεισήμισι ώρες.

Ικανοποιημένο δήλωσε το Βερολίνο

«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες», δήλωσε η Γερμανή υπουργός Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ και υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας βρέθηκε και πάλι στην ‘Αγκυρα ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ads

«Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους. Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», κατέληξε η κυρία ‘Αντεμπαρ.

Τα θέματα που τέθηκαν

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η τουρκική αντιπροσωπία έθεσε στους Έλληνες συνομιλητές της θέματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θέματα γκρίζων ζωνών, δηλαδή νησιά που δεν έχουν ονομαστικά ανατεθεί στην Ελλάδα, θέμα εναέριου χώρου και ζήτησαν την δημιουργία μηχανισμού για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διερευνητικών επαφών στο παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ συζητήθηκαν η υπάρχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις καθώς και τα επόμενα βήματα που πιθανόν θα γίνουν.

Της ελληνικής αποστολής οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, και η τουρκική έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικές συμμετείχε και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.