Στην Αθήνα είναι και πάλι από σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας. Τα στελέχη των Ε.Ε., Ε.Κ.Τ. και Δ.Ν.Τ. θα συναντηθούν με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για θέματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ ενώ έτερο κλιμάκιο θα επισκεφθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη Αθήνα είναι απο χθές και κλιμάκιο του ΟΟΣΑ.

Ads

Τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ έχει αντικαταστήσει πλέον ο Γερμανός Ματίας Μορς ο οποίος είναι ειδικός σε φορολογικά θέματα, και αναμένεται στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα μαζί με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Εν τω μεταξύ, κλιμάκιο στελεχών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) βρίσκεται από τη Δευτέρα στην Αθήνα για την κατάρτιση της έκθεσης του Οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Τα στελέχη του ΟΟΣΑ θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2010, την πρόοδο του Προϋπολογισμού του 2011 αλλά και θέματα σχετικά με την υλοποίηση του Μνημονίου.

Στο επίκεντρο αυτής της επίσκεψης των κλιμακίων της τρόικας αναμένεται να βρεθούν:

Ads
  • Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
  • Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  • Η χρηματοδοτική δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% του ΑΕΠ από 9,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση, σε συνδυασμό με την «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και τις εκτιμήσεις για νέες απώλειες λόγω ύφεσης και ανεργίας, αναμένεται να διαμορφώσουν το ύψος του πακέτου πρόσθετων μέτρων για φέτος τουλάχιστον στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα 3 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν το Πάσχα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπει σε λεπτομέρειες για τα μέτρα 23 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, ενώ θα εξειδικευτούν οι προτεραιότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.