Τα μέτρα ύψους 12,77 δις ευρώ που θα κληθεί να πάρει η Ελλάδα την τριετία 2012-2014 αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην πρώτη συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Νωρίτερα οι ελεγκτές είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, την υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Υγείας. Η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει 2,6 δις ευρώ το 2012 και από περίπου 5 δις ευρώ το 2013 και το 2014, χρήματα τα οποία έχει υπολογιστεί να προέλθουν κατά το 1/3 από την αύξηση των εσόδων και κατά τα 2/3 από τη μείωση των δαπανών.

Ads

Τις προσεχείς εβδομάδες η κυβέρνηση θα κατανείμει τα μέτρα σε έτη ενώ έως τον Απρίλιο αυτά θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί σε νόμο. Πάντως η τρόικα αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.

Στο επίκεντρο… το ΕΣΠΑ

Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδη, στη σημερινή τους συνάντηση, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ αναμένεται το 2011 να φτάσει το 36%. Όπως έκανε γνωστό αντί για 10 στα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα ενταχθούν 11 έργα με προϋπολογισμό 4,65 δις ευρώ. Όσον αφορά στο νέο επενδυτικό νόμο, από 15 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις ύψους 2,15 δις ευρώ.

Ads

Οι ελεγκτές της τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες έκριναν πως το υπουργείο έχει επιταχύνει αρκετά τις δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ζήτησαν να ολοκληρωθούν τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως οι υπηρεσίες μιας στάσης.

Μείωση δαπανών το “στοίχημα” του Λοβέρδου

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα και η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας, με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η μείωση δαπανών θα είναι τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι με βάση τα μέτρα που λαμβάνονται, η μείωση των δαπανών θα επιτευχθεί. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εξοικονόμηση 250.000.000 ευρώ από τις προμήθειες και 150.000.000 από τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Επανέρχονται οι φόβοι για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Την ανάγκη «βελτιωτικών ρυθμίσεων» όποτε αυτές χρειασθούν, στο ασφαλιστικό κυρίως όμως στα εργασιακά, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Τρόικας κατά τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη επαναφέροντας στο προσκήνιο όλα τα αιτήματα για αύξηση της ευελιξίας, επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μείωση των μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων και αλλαγή στο καθεστώς της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

Σύμφωνα με το Capital.gr, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και από κει και πέρα θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειαστεί από τις αρχές του 2012 και θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες ενοποιήσεις.

Οι πληροφορίες που θέλουν 13ο και 14ο μισθό να «κόβονται» δημιούργησε νέους φόβους με την κυβέρνηση να διαψεύδει και την αντιπολίτευση και τους φορείς να αντιδρούν. Η τρόικα πάντως ζήτησε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πολλαπλασιασμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη την επιτάχυνση από τα πρωτοδικεία της αναγνώρισης των επιχειρησιακών σωματείων, δηλαδή των σωματείων των επιχειρήσεων που έχουν υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις. Προς το παρόν, η τρόικα δε ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, κάτι που όμως μπορεί να γίνει στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες. Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής του μέτρου των επιχειρησιακών συμβάσεων.

«Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα» ξεκαθάρισε από πλευράς κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τα εντεινόμενα σενάρια γύρω από το θέμα.

Στην αντίπερα όχθη, η ΓΣΕΕ επισήμανε ότι «η εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας τοποθετούνται ξανά στην ατζέντα της Τρόικας και των δανειστών, με την ανοχή της κυβέρνησης». Καλεί επιπλέον κυβέρνηση, εργοδότες και τρόικα «να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, θα εκτοξεύσουν την ανεργία, θα βαθύνουν και θα διευρύνουν την ύφεση και την κρίση».