Μόνο το 2% των Ελλήνων συμμετέχουν σε προγράμματα δια βίου μάθησης, ενώ στόχος του υπουργείου είναι το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 5% έως το 2015, τόνισε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά την ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της Δια βίου Μάθησης. Η υπουργός σημείωσε, επίσης, πως ο πολιτικός πυρήνας της αλλαγής αφορά την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση των ενηλίκων, τα οποία και θα συνδεθούν με τον «Καλλικράτη».

Ads

Σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βάζει τις αρχές και τις δομές για να αντιμετωπιστεί το θέμα των πιστοποιήσεων, την ευθύνη των οποίων θα έχει το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης που θα θέσει τους κανόνες, αλλά θα μπορεί και να παραχωρεί τη δυνατότητα πιστοποίησης σε τοπικούς φορείς ώστε να υπάρξει αποκέντρωση.

Τόνισε ακόμη ότι θα συσταθεί και θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης, που θα πιστοποιεί τα προσόντα, θα οργανώνει και θα αναπτύξει το εθνικό πλαίσιο προσόντων, ενώ συμπλήρωσε ότι θα διαλυθεί ο ΟΕΕΚ.

Όπως σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης κατατάσσει όλα τα επαγγέλματα σε έξι επίπεδα με βάση όχι μόνο τα πτυχία, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και το «χτίσιμο» του επαγγελματικού προφίλ. Η υπουργός τόνισε τη σημαντικότητα του νομοσχεδίου καθώς, όπως είπε, το 2012 οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται προς τη χώρα μας, ενώ οι Έλληνες δεν θα μπορούν να κινηθούν προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σήμερα δεν διαθέτουν επαγγελματική πιστοποίηση.

Ads

Για την εκπαίδευση ενηλίκων σημείωσε ότι θα αποκεντρωθεί σε Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό δίκτυο. Η διαχείριση θα γίνει από τον Εθνικό οργανισμό Πιστοποίησης και όλο το σύστημα θα ελέγχεται από τη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών και τη Σύνοδο του υπουργείου Παιδείας με τους φορείς.

Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα Δια βίου Μάθησης η υπουργός είπε ότι θα δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους με τη δημιουργία του λογαριασμού μάθησης, την κάρτα καταγραφής της μαθησιακής ζωής και το ευρωδιαβατήριο μάθησης, όπου θα γίνεται η καταγραφή όλων των προσόντων.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στη μέση του καλοκαιριού, καθώς όπως επισήμανε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου «η χώρα μας πρέπει να προλάβει τις διαδικασίες για τη δημιουργία του εθνικού πλαισίου προσόντων, ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να πιστοποιούν τις γνώσεις τους μέσω εξετάσεων. Γνώσεις τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να τις έχουν αποκτήσει από την εκπαίδευση, αλλά μπορεί να έχουν αποκτηθεί από την επαγγελματική εμπειρία».

Αναφερόμενη στη δυνατότητα κατάρτισης και πιστοποίησης από τους δήμους είπε ότι το υπουργείο θα θέσει τους ποιοτικούς όρους ώστε οι δήμοι να εκτελούν τα προγράμματα κάτω από την αυστηρή εποπτεία του υπουργείου.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση μελετά τη δημιουργία σχολείων εντός θεραπευτικών κοινοτήτων, ενώ για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είπε ότι είναι προτεραιότητα του υπουργείου και εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς παρέχουν απολυτήριο γυμνασίου σε ενήλικες.