Στην πεπατημένη των αντεργατικών μέτρων που έλαβε με αφορμή τον κοροναϊό κινείται η κυβέρνηση. Έτσι, παρά το ότι μόλις 50.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», έναντι αρχικού στόχου για τουλάχιστον 500.000 και παρά  το καθεστώς ημιανεργίας των αναστολών συμβάσεων εργασίας που εγκλωβίζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τους ωθεί στη φτωχοποίηση, το Σάββατο, ο Γ. Βρούτσης ανακοίνωσε, μαζί με τις καθυστερημένες αποζημιώσεις των 534 ευρώ του προγράμματος «Συν-Εργασία», «νέα δέσμη μέτρων»… αλλά στο ίδιο πλαίσιο με τα παραπάνω.

Ads

Ειδικότερα, επεκτείνονται και διευρύνονται, σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.

Συγκεκριμένα:

  1. Επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.
  2. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία» μέχρι τέλος του χρόνου.
  3. Δίνεται παράταση για δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.
  4. Διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
  5. Παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλος του χρόνου.
  6. Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  7. Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω καραντίνας.
  8. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Έφη Αχτσιόγλου: «Αδιαφορία για τους εργαζόμενους, εμμονή στο λάθος»

Ads

«Το υπουργείο Εργασίας έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο. Και να αδιαφορεί για τους εργαζόμενους, και να εμμένει σε λάθος πολιτικές. Κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας αρκούνται στην επιδότηση της ανεργίας και την ακραία ελαστικοποίηση της εργασίας» αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ  Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, αναφερόμενη και στο πρόγραμμα SURE, η Έ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε «ποιο ποσό διεκδίκησε για τη χώρα και για ποιες δράσεις, ούτε ενημέρωσε τους πολίτες για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Σήμερα είναι σαφές γιατί. Η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία, με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας, θα λάβει σχεδόν 6 δισ. Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των αναστολών εργασίας και του αποτυχημένου προγράμματος ‘Συν-Εργασία’ για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους ξοδεύοντας ήδη τα 1,6 από τα 2,7 δισ.! Τα εναπομείναντα 1,1 δισ. θα τα χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει το κατά γενική ομολογία πλήρως αποτυχημένο πρόγραμμα ‘Συν-Εργασία’ καθώς και την επιδότηση της ανεργίας (αναστολές) και για τους επόμενους μήνες, όπως περίπου μας ενημέρωσε το υπουργείο με σημερινό δελτίο Τύπου»

Και η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει: «Το ανεπαρκές ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν διεκδίκησε ουσιαστικά τίποτα. Απλώς έλαβε ό,τι της έδωσαν. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι το γεγονός ότι και αυτούς τους περιορισμένους πόρους η Ν.Δ. επιμένει και τους σπαταλά σε προγράμματα που έχουν αποδειχθεί απολύτως αποτυχημένα απλώς και μόνο για να μην παραδεχτεί ότι έσφαλε και να επανασχεδιάσει την πολιτική της, εμμένοντας τελικά σε ένα σχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση των εργαζομένων».