Σε μία προσπάθεια να καλύψει την τρύπα των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει στην αγορά από τον Σεπτέμβριο 250 ράμπο του ΣΔΟΕ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε χθες με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και συμφώνησαν στη σύσταση 5 ομάδων κρούσης, επανδρωμένες με 50 στελέχη η καθεμία.

Ads

Οι ομάδες αυτές, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της «επώνυμης» φοροδιαφυγής (ενδελεχής έλεγχος για την απόκρυψη εισοδημάτων δικηγόρων, μεγαλογιατρών, καλλιτεχνών κλπ) αλλά και στον έλεγχο όσων διαθέτουν «προκλητικά» περιουσιακά στοιχεία (πισίνες, κότερα, πολυτελή αυτοκίνητα) που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Ακόμα, θα επικεντρωθούν στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο υπουργείο πιστεύουν ότι μόνο 8-10 δισ. μπορούν να εισπραχθούν. Στο στόχαστρο τίθεται και η μεγάλη ακίνητη περιουσία με διεξαγωγή νέων φορολογικών ελέγχων, ενώ συνεχίζονται οι κατασχέσεις ιδιοκτητών πολυτελών ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη οι οποίοι χρωστούν μεγάλα ποσά στην εφορία.

Ειδική ομάδα επίσης θα ελέγχει και εάν αποδίδονται ο ΦΠΑ και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμα, στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι off shore, καθώς υπολογίζεται ότι 3.684 τέτοιες εταιρίες έχουν στην κατοχή τους τεράστια ακίνητη περιουσία, ενώ οι περισσότερες από αυτές δεν καταβάλλουν ΕΤΑΚ αλλά ούτε και τον ετήσιο φόρο.

Ads

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», το ΣΔΟΕ διερευνά τις τελευταίες ημέρες νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι απαλλάσσονται βάσει νόμου από τον ΦΠΑ για έσοδα που πραγματοποιούν για δύο εκδηλώσεις κάθε χρόνο και δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη φορολόγηση των αυθαιρέτων στο πλαίσιο των νέων εισπρακτικών μέτρων και με στόχο την είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011-2013. Ακόμα, εξετάζεται και μείωση των επιβεβαιωμένων προστίμων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ώστε να εισρεύσουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Ωστόσο, οποιαδήποτε ρύθμιση για μείωση προστίμων δεν θα αφορά τα αυθαίρετα τα οποία βρίσκονται μέσα σε δάση αλλά ούτε και τις πολυτελείς εξοχικές δεύτερες κατοικίες.

Μέτοχους φοροφυγάδες βρήκε η γ.γ Πληροφοριακών Συστημάτων του Οικονομικών

Μέτοχους φοροφυγάδες φέρνουν στο φως οι διασταυρωτικοί έλεγχοι της γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία, υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που το 2008 εισέπραξαν ως επιχειρηματική αμοιβή 338.000 και 117.000 ευρώ αντίστοιχα και δεν δήλωσαν ούτε ένα ευρώ.

Μία ακόμη ενδεικτική περίπτωση είναι ένας φορολογούμενος που εισέπραξε επιχειρηματική αμοιβή το 2009, 107 χιλιάδες ευρω, όμως στη δήλωσή του «παρέβλεψε», ένα μηδενικό και ανέγραψε αμοιβή 10.700 ευρώ.

Από τους ελέγχους διασταύρωσης περιουσιολογίου για φορολογούμενους με υψηλά βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη προέκυψε ότι 90 οφειλέτες έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,9 εκατ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας, και ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκ. ευρώ. Μάλιστα οι οφειλέτες αυτοί διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια και με σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας: 1/1,5 τουλάχιστον.

Το υπουργείο αποστέλλει επιστολές στους οφειλέτες για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2010 και μετά την παρέλευση της προθεσμίας προειδοποίησε πως θα κινήσει, κατά προτεραιότητα, διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των εν λόγω οφειλών, συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού.