Αίτηση στην ΑΔΑΕ, κατέθεσε η Αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καταπολέμησης Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, όπου ζητεί να ελεγχθούν δύο συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, των οποίων είναι κάτοχος και αποκλειστικός χρήστης, μετά τον εντοπισμό συνεχών φαινομένων παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ώστε να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο χρονικό διάστημα έλαβαν χώρα ουσιαστικώς παράνομες επισυνδέσεις των δύο τηλεφώνων της από την ΕΥΠ για δήθεν λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ads

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Γιάννης Μαντζουράνης, επόμενο βήμα είναι να προσφύγει στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και να τύχει δικαστικής προστασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην αίτηση παρατίθεται πλήρες ιστορικό ήδη από την περίοδο διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis, στις μηνύσεις Σαμαρά, Αβραμόπουλου, Λοβέρδου, τα όσα ακολούθησαν με τις εκδικητικές διώξεις εναντίον της, τα δημοσιεύματα για την παρακολούθησή της.

Ταυτόχρονα, περιγράφονται πέντε ενδείξεις για το ότι παρακολουθούντο τα τηλέφωνά της:

Ads
  • συχνά οι κλήσεις τερματίζονταν αιφνίδια παρότι γίνονταν σε περιοχές με πολύ καλό σήμα
  • υπήρξαν περιπτώσεις όπου άγνωστος παρενέβη στη συνομιλία της με άλλο πρόσωπο
  • ο ήχος της φωνής της κατά τις συνομιλίες επαναλαμβανόταν ως «επιστροφή»
  • μετά την ολοκλήρωση κλήσης, ο συνομιλητής της μπορούσε να ακούσει την επόμενη συνομιλία της
  • τα κινητά της υπερθερμαίνονταν

Η αίτηση της βασίζεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ (4/12/2022) με τίτλο «Ο κ. Πλιώτας και η κ. Τουλουπάκη μεταξύ των 170 υπό παρακολούθησηση».

Επισημαίνεται ότι ο δικηγόρος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, είχε προαναγγείλει την προσφυγή της στην ΑΔΑΕ όπως και ενός δεύτερου προσώπου που κινείται στον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Γιώργος Κύρτσος είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, παρουσία του δικηγόρου του Γιάννη Μαντζουράνη, ενώ λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με αποκάλυψη του Euractiv, η ΑΔΑΕ, ύστερα από σχετικά αιτήματα κατάφερε να διαπιστώσει και επίσημα την παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, καθώς και αυτήν του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, από την ΕΥΠ.