Στην 88η μέρα απεργίας πείνας βρίσκεται ο Αλεξάντερ Βίνικ, επονομαζόμενος και ως Mr BitCoin, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στην Χαλκιδική. Ο Βίνικ έχει φτάσει να ζυγίζει μόλις 56 κιλά.

Ads

Ο «διεθνώς διωκόμενος εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης» όπως τον χαρακτήριζε η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας είχε σε βάρος του εκκρεμή εντάλματα σύλληψης από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για αδικήματα σχετικά με ξέπλυμα χρήματος. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η αστυνομία, μέσω ιστοχώρου, η εγκληματική οργάνωση της οποίας ηγείτο νομιμοποιούσε έσοδα προερχόμενα από παράνομες δραστηριότητες.

Μάλιστα εκτιμάται, ότι από το 2011 έως σήμερα νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin.

Σύμφωνα με τη συνήγορό του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλεξάντερ Βίνικ έχει απωλέσει το 30% του βάρους του.

Ads

«Η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, καθώς εδώ και 1,5 μήνα, παρ’ όλες τις συστάσεις και ενέργειες των γιατρών, εμποδίζεται η υποβολή του στις επιβεβλημένες εξετάσεις, από αρμόδιους γιατρούς, που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι εδώ και 18 μήνες είναι κρατούμενος, χωρίς να τού έχει αποδοθεί κατηγορία.

Την έκδοση του έχουν ζητήσει  η Ρωσία, η Αμερική και η Γαλλία. Ο ίδιος λέει ότι η έκδοσή του στις ΗΠΑ ή στη Γαλλία μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή του, καθώς όπως λέει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ζητά έτσι την έκδοσή του στη Ρωσία.

Τον τελευταίο λόγο για την έκδοσή του Βίνικ πάντως έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού ο Άρειος Πάγος είπε «ναι» και στα 3 αιτήματα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία.