Ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προειδοποιεί ότι δεν έχει ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, ενώ προσθέτει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί. Επικρίνει επίσης τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τους χειρισμούς του, χαρακτηρίζοντας τους καταστροφικούς.

Ads

«Η κρίση στην ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα βελτιωθούν οριακά», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ο Στίγκλιτς άσκησε επίσης δριμεία κριτική πολιτική λιτότητας, θιασώτης της οποίας είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία», δηλώνει. Όμως ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες, λέει. «Όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες», προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.