Στα χέρια του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής Χρήστου Μαρκογιαννάκη διαβιβάστηκε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, το πόρισμα των ελέγχων που διενήργησε το ΣΔΟΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Όπως προκύπτει στους επίμαχους λογαριασμούς υπάρχουν ποσά που οι ελεγχόμενοι δεν κατάφεραν να τα δικαιολογήσουν με την προσκόμιση των απαιτούμενων παραστατικών στοιχείων. Δεν αναγνωρίζουν το πόρισμα οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου.
 
Σύμφωνα με το πόρισμα, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις δύο οικογένειες των εξαδέλφων του πρώην υπουργού Οικονομικών φθάνουν σχεδόν στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ η «μαύρη τρύπα» ανέρχεται σε πάνω από 6 εκατ. ευρώ.
 
Ο Ανδρέας Ροσσώνης (γαμπρός του Παπακωνστατίνου) ελέγχεται για 1.457.000 ευρώ, ο Συμεών Συκιαρίδης για το ποσό 1.666.338 ευρώ, η εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου για το ποσό των 193.499 ευρώ και η Ελένη Παπακωνσταντίνου για το ποσό των 2.987.660 ευρώ.
 
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο αποτελείται από εκατοντάδες σελίδες, φωτοτυπείται προκειμένου να παραδοθεί σε όλα τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής. Για την Τρίτη το βράδυ έχουν κληθεί να καταθέσουν οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ενώ ο ίδιος απόψε θα παραλάβει από την Επιτροπή όλο το υλικό της δικογραφίας.
 
Οι τέσσερις στενοί συγγενείς του πρώην υπουργού οικονομικών δεν αναγνωρίζουν το περιεχόμενο του πορίσματος και απέστειλαν δήλωση διαμαρτυρίας. Όπως υποστηρίζουν δεν τους δόθηκε προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να προσκομίσουν και άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τα έσοδά τους.
 
Ειδικότερα στην απάντησή τους αναφέρουν: «Επιφυλασσόμεθα όλων των δικαιωμάτων μας. Παρά τον νόμο δεν μας δώσατε επαρκή προθεσμία απάντησης. Αναγκαστήκαμε έτσι, εκ των ενόντων, στην ανάδειξη από μνήμης στοιχείων εκτεινομένων σε βάθος πολλών ετών. Κατά τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε. Συμπερασματικά, αρνούμαστε κάθε πορισματική απόληξή σας, υπό την ειδικότερη δήλωση ότι οι λογαριασμοί μας έχουν τηρηθεί κατά την λογιστική τάξη που εκάστοτε ίσχυε, κατά νόμον, στη διαδρομή των εδώ κρισίμων ετών».
 

Ads
 

Μαρκογιαννάκης: Έχει περαιωθεί το έργο μας
 
Ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Βήμα 99,5, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας έχει περαιωθεί και ότι αναμένεται πλέον να ακουστούν οι απόψεις της άλλης πλευράς, δηλαδή του πρώην υπουργού και των συγγενών του.
 
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης επισήμανε ότι η επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 25 Ιουνίου. «Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει παράταση. Θεωρώ ότι έχουν περαιωθεί οι έρευνες. Έχουμε εξετάσει πάνω από 110 μάρτυρες και έχουμε μελετήσει χιλιάδες έγγραφα και πρακτικά» είπε. «Αυτά για τα οποία πήραμε εντολή βγήκαν στο φως», πρόσθεσε.