Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλή το ογκώδες πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ ζητά περαιτέρω διερεύνηση για 12 πρώην υπουργούς, πέντε του ΠΑΣΟΚ και επτά της ΝΔ. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες. Κατά πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν περαιτέρω διερεύνηση για τους λογαριασμούς μέσω των οποίων έφτασε «μαύρο» χρήμα στα ταμεία των κομμάτων. Επισημαίνεται πάντως ότι από την έρευνα της εξεταστικής δεν προέκυψε ανάμειξη υπουργού ή υφυπουργού στο συγκεκριμένο ζήτημα. Για τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και τον Γιώργο Αλογοσκούφη, φαίνεται πως γίνεται λόγος μόνο για πολιτικές ευθύνες.

Ads

«Η εξεταστική ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, επισήμανε πάντως ότι η επιτροπή «δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων ή των ταμείων τους».

Ο κ. Βαλυράκης τονίζει ότι η επιτροπή διαπίστωσε την ύπαρξη ενός οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και κατά συνέπεια, όσοι αποδειχθεί ότι ενεπλάκησαν, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί παραγραφής των αδικημάτων. Άφησε επιπλέον αιχμές για καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης στον έλεγχο του σκανδάλου. Με ομόφωνη απόφαση η ζημία του δημοσίου υπολογίζεται περί τα 2 δις ευρώ τουλάχιστον και προτείνεται η άσκηση αγωγών αποζημίωσης και η επιβολή προστίμων κατά όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων.

ΝΔ: Ευθύνες στον Κ. Σημίτη και επτά πρώην υπουργούς της κυβέρνησής του

Ads

«Σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αλλά και σε υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησής του – τους πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της τότε κυβέρνησή του Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο, Τάσο Μαντέλη, Νίκο Χριστοδουλάκη, Χρίστο Βερελή, Ευ. Μαλέσιο, αλλά και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (ως μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ το 2000-2002) – αναδεικνύει το πόρισμα της ΝΔ για το σκάνδαλο της Siemens.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει στο πόρισμά της πως σε ότι αφορά τα δικά της εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «ουδέν στοιχείο ενοχής προέκυψε». Σύμφωνα με τα Νέα, ηαξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως η έρευνα για περαιτέρω ευθύνες απαιτείται να συνεχισθεί, ωστόσο επισημαίνει στην πορισματική της έκθεση ότι η αναφορά των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων «δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης» και «δεν αποτελεί παραπομπή ούτε παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας», αλλά «προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που μόνο η Ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να διώξει και να καταλογίσει σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Σύμφωνα με το σκεπτικό του «γαλάζιου» πορίσματος αποδίδονται πολιτικές ευθύνες στον κ. Κ. Σημίτη ως προεδρεύοντος του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την ανάθεση του C4I στη SAIC «παρόλο που αμφισβητείται η νομιμότητα της ανάθεσης αυτής», αλλά και για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ με την Siemens του καταλογίζεται ότι δεν προχώρησε στην σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των μεγάλων προμηθειών του Δημοσίου. Επίσης, αναφέρεται ότι με το Ν2446/1996 η κυβέρνηση Σημίτη «νομοθετούσε με πρωτοβουλία της τη δυνατότητα ανάθεσης προμηθειών στις ΔΕΚΟ χωρίς τη διασφάλιση στοιχειωδών όρων διαφάνειας» κάτι που «αποτέλεσε τη μήτρα του σκανδάλου της Siemens στον ΟΤΕ και τον ΟΣΕ». Η ΝΔ χρεώνει επίσης στον κ. Σημίτη τη σχέση του με τον Θ. Τσουκάτο και αναφέρεται στην ομολογία του δεύτερου ότι έβαλε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία της Siemens» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Για τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ι. Παπαντωνίου αναφέρεται ότι αν δεν είχε γίνει η ένταξη του C4I στον κανονιστικό πλαίσιο προμηθειών του ΥΠΕΘΑ και είχε ενταχθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης «τότε οι προϋποθέσεις διαφάνειας θα ήταν διαφορετικές», ενώ για τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Ευ. Μαλέσιο το πόρισμα αναφέρει ήταν ο προεδρεύων της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του διαγωνισμού για το C4I.

Για τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο επισημαίνεται ότι ως υπουργός Ανάπτυξης «έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξέλιξης των προγραμματικών συμβάσεων του ΟΣΕ» ενώ ελέγχεται η συμμετοχή του και ο βαθμός επίδρασής του «στο να μην εισπραχθούν στο σύνολό τους ποινικές ρήτρες, τόκοι υπερημερίας, διαφυγόντα κέρδη, καθώς και αποκατάσταση κάθε ζημίας του Δημοσίου από την ανώμαλη εξέλιξη με υπαιτιότητα της Siemens των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΣΕ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε περαιτέρω έρευνα για Αν. Μαντέλη καθώς υπήρξε παραλήπτης παράνομων πληρωμών από την Siemens. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, σύμφωνα με το πόρισμα, εμπλέκεται στο ζήτημα του ΟΣΕ καθώς μετείχε ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου στον Οργανισμό, ενώ για τον Χρήστο Βερελή, πρώην υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνίων προτείνεται να διερευνηθεί αν και σε πιο βαθμό συνετέλεσε με πράξεις ή παραλείψεις του στην πρόκληση ζημίας εις βάρος του Δημοσίου. Ζητείται τέλος να διερευνηθεί αν ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων από τις οποίες προκλήθηκε ζημία στον οργανισμό.

Στις καταληκτικές της παρατηρήσεις η ΝΔ τονίζει ότι η αναφορά οποιουδήποτε προσώπου στην έκθεσή της δεν περιέχει ίχνος αρνητικής αξιολόγησης, δεν αποτελεί παραπομπή ούτε και παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας. Απλώς η αναφορά προσανατολίζει την περαιτέρω έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες που μόνο η ολομέλεια της Βουλής δικαιούται να καταλογίσει και να διώξει.

Προανακριτική Επιτροπή ζητά το ΛΑΟΣ με προϋπόθεση το «άνοιγμα» των κομματικών ταμείων

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνοντας παράλληλα λόγο για παταγώδη αποτυχία της εξεταστικής επιτροπής, καθώς όπως υποστηρίζει «δεν μπόρεσε να βρει, ουσιαστικά, την διακίνηση μαύρου χρήματος και δεν βρέθηκαν λογαριασμοί πολιτικών προσώπων, αν εξαιρέσει κανείς τα “ψιχία” του κ. Μαντέλη και του κ. Τσουκάτου, ενώ μυστήριο παραμένει πού βρίσκονται τα 100 εκ. ευρώ τα οποία κατετέθη ότι δόθηκαν ως “μίζες”».

Επιπλέον το πόρισμα του ΛΑΟΣ επισημαίνει ότι δεν δέχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα να κληθούν οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί, κ.κ. Μητσοτάκης, Σημίτης και Καραμανλής για να διερευνήσουμε τι γνωρίζουν, ενώ τα δυο μεγάλα κόμματα δεν δέχτηκαν να ερευνηθούν τα κομματικά ταμεία, πράγμα που όπως επισημαίνεται ζήτηση κατ’ επανάληψη το ΛΑΟΣ.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης επιτίθεται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υποστηρίζοντας πως «μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη έχουν πεισθεί ότι και τα δύο κόμματα δίνουν ανθρώπους από τα πολιτικά “νεκροταφεία” τους».

Αφήνει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην Προανακριτική Επιτροπή «αν δεν δεσμευθούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν “ασπίδες” σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση SIEMENS.

Την ίδια ώρα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπή Μανουέλ Μπαρόζο, διατυπώνει την αίσθησή του ότι είναι ώρα οι αρμόδιες διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής να ασχοληθούν με τις πρακτικές της Siemens στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθεί το ελληνικό δημόσιο για την τεράστια οικονομική ζημία που υπέστη.

Προανακριτική ζητά το ΚΚΕ

Να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της Siemens από προανακριτική επιτροπή ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού», ζητεί στο πόρισμά του το ΚΚΕ.

Το πόρισμα δεν κατονομάζει τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα «οι πολιτικές ευθύνες των οποίων είναι αντικειμενικές», όπως αναφέρεται και καταλογίζονται σε όσους «κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων».

«Η υπόθεση Siemens αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνολική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Οι απολογητές και υπηρέτες αυτού του συστήματος επιχειρούν να κρύψουν την ουσία του, να αποπροσανατολίσουν το λαό εμφανίζοντας σαν εξαίρεση το σκάνδαλο Siemens που δήθεν παραβίασε τη λειτουργία της αστικής δημοκρατίας» αναφέρει το πόρισμα.

«Τώρα ασχολούμαστε με το να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι αν πάνε δέκα στη φυλακή το πολιτικό σύστημα έγινε αρνάκι, έγινε σύγχρονο και καλό. Και είκοσι να πάνε στη φυλακή με τη Siemens, τα ίδια και χειρότερα θα είμαστε» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

Δείτε επίσης: Στη Βουλή κατατίθεται το πόρισμα για τη Siemens