Εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την άρση των καμποτάζ, όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής που πραγματοποιήθηκε για το θέμα, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Την ίδια ώρα, νέα κινητοποίηση πραγματοποίησε σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέπλευσε τελικά το κρουαζιερόπλοιο Zenith.

Ads

Όπως δήλωσε η κ. Κατσέλη, «η κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον πρωθυπουργό καθώς και η δίκη του εξαγγελία είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στην άρση του καμποτάζ και για τη θαλάσσια κρουαζιέρα. Συζητήσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Πρόκειται για τους όρους που είναι κοινώς αποδεκτοί από όλους τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα της κρουαζιέρας, προκειμένου η χώρα μας να γίνει ένα κέντρο θαλάσσιας κρουαζιέρας για όλη τη Μεσόγειο».

Η υπουργός Οικονομίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Θ Πάγκαλο, στους υπουργούς Επικρατείας, Χ. Παμπούκη, Υποδομών, Δ. Ρέππα, Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου και Προέδρου του ΟΛΠ, κ. Ανωμερίτη, και του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλιακής Πολιτικής, κ. Βλάχου, τα πορίσματα της Επιτροπής που είχε συσταθεί υπό τον κ. Ανωμερίτη για το καμποτάζ και της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΠΟΙΑΝ, καθώς και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές στο χώρο της κρουαζιέρας, βάσει των οποίων έγινε η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την άρση του καμποτάζ.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα για τα ξένα κρουαζιερόπλοια προβλέπει τελικά πως όλες οι εταιρείες θα δεσμεύονται ότι θα προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτικούς, για τους οποίους θα ισχύει το ελληνικό Δίκαιο σε ότι αφορά τους όρους απασχόλησης και ασφάλισής τους, ενώ θα ισχύει και ειδικό τέλος ανά επιβάτη με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος οργανισμός απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού.

Ads

Νωρίτερα, η ΠΝΟ ανέφερε σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κινητοποίησή της ότι «αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας για την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, με πρώτο και κορυφαίο την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους».

Οι ναυτεργάτες δεν εμπόδισαν τελικά Zenith να δέσει στον Πειραιά, ενώ άλλα έξι κρουαζιερόπλοια έχουν καταπλεύσει χωρίς προβλήματα στο λιμάνι. Πραγματοποίησαν ωστόσο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί με προσοχή όσα γίνονται στο λιμάνι. «Είναι αποδεκτό στον τόπο μας για κάθε Έλληνα να διατρανώνει τα αιτήματά του, αλλά δεν είναι αποδεκτό η οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας να εμποδίζει κορυφαίους τομείς της οικονομίας» υπογράμμισε.

«Με το να διώξουμε τους τουρίστες και τα κρουαζιερόπλοια από την Ελλάδα δεν θα κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων ευτυχέστερη» δήλωσε, κάνοντας λόγο για κίνδυνο να δυσφημίσουμε τον τουρισμό από τον οποίο περιμένουμε πολλά ιδιαίτερα αυτό το καλοκαίρι.