Στη Βουλή διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι δικογραφίες για την υπόθεση της εταιρείας ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., καθώς και για τις ατασθαλίες στον ΕΟΤ. Σκοπός είναι να ερευνηθεί εάν συντρέχει περίπτωση να κινηθούν οι διαδικασίες του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ads

Ειδικότερα, στη Βουλή διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία για τις 269 προσλήψεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες, τον Αύγουστο του 2009, στην εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

Όπως έχει καταγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, επικαλούμενος σχετικές λίστες, οι προσλήψεις αφορούσαν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα πρώην υπουργών και στελεχών της ΝΔ, αλλά και προσώπων κοντά στον Σ. Χατζηγάκη. Μετά τις καταγγελίες του Θ. Πάγκαλου, η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε προκαταρκτική εξέταση, την οποία διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Ιωαννίδης.

Παράλληλα, διαβιβάστηκε στη Βουλή και δεύτερη δικογραφία συμπληρωματική, η οποία αφορά τις ατασθαλίες στον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), της περιόδου 2008-2009, όταν υπουργοί Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού ήταν οι Κώστας Μαρκόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ads

Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Παντελής διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη δικογραφία για τις οικονομικές ατασθαλίες στον ΕΟΤ.

Αφορμή της δικαστικής έρευνας για τις ατασθαλίες και τις κακοδιαχειρίσεις πολλών εκατομμυρίων στον ΕΟΤ αποτέλεσαν τα δύο πορίσματα του Γενικού Επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή που αφορούν τη διετία 2008-2009. Του ελέγχου του Λ. Ρακιντζή προηγήθηκε η εντολή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, για να ερευνηθούν οι αναθέσεις έργων και προμηθειών κατά την επίμαχη διετία που αφορούσαν την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, μεταξύ των άλλων, διαπίστωσαν ότι κατά την επίμαχη διετία τα ταξίδια κόστισαν 1,6 εκατ. ευρώ και ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο γραφείο ταξιδίων, το οποίο το 2008 έλαβε 900.000 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 700.000 ευρώ. Όμως, τα ταξίδια αυτά δεν είναι βέβαιο ότι πραγματοποιήθηκαν, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα παραστατικά.

Η δεύτερη αυτή συμπληρωματική δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, αφορά πρώην προϊστάμενο του γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος στις αρχές του 2009 συνταξιοδοτήθηκε και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε. Για την υπόθεση αυτή διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, από την οποία φέρεται ότι υπάρχει ζημία στον Οργανισμό, ύψους 72.000 δολαρίων από αμοιβές αποδοχών και κάλυψη ασφαλίστρων.